Societatea europeană în sec al XIX-lea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Viata sociala europeana din sec. Trecut: -e caract. Prin asa numita revolutie demografica ce a determinat cresterea populatiei continentului de la 200 mil. loc-1800 la 400. mil. loc. la inceputul sec. al-xix-lea (1900). Principalele clase sociale era taranimea (se observa o imbunataire a nivelului de trai iar din punct de vedere economic proprietatea mica si mijlocie va fi atrasa de sfera schimburilor comerciale. Taranii au beneficiat de desfiintarea iobagiei in majoritatea statelor europene asa cum s-a intamplat in Romania in 1864 prin legea rurala dta de Cuza). Muncitorimea se afirma ca o clasa sociala destinata in timpul evenimentelor sociale de la 1848. Aparitia muncitorilor e legata de dezvoltarea economiei europene si in special dezv. Industriale. Burghezia-reprezentata de negustori industriasi si in general de cei care se ocupau cu schimburile comerciale. Burghezia face parte din elita societatii datorita faptului ca detinea importante pozitii in viata ec, a statului.

Aristrocatia sau marii proprietari de pamanturi acestia disputandu-si cond. politica cu repr. Burgheziei. Soc. europeana in sec. trecut era caracterizata prin rev. demografica, prin dezvoltarea urbanismului, imbunatatirea servicilor publice, introducerea iluminatului orasului si scaderea ratei mortalitatii. Raportandu-ne la componenta soc. se poate vorbi de o societatea de mase care cuprinde categorii sociale omogene cu acelasi nivel de viata si de educatie (taranii). Deasemenea intalnim si o clasa de mijloc alcatuita din mestesuguri, functionari. Acestia diferentiindu-se de taranime in ceea ce priveste modul de viata si nivelul de cultura.

-la inceputul sec. al-XIX-ea europa se afla in perioada revulutiei industriale, rev. ce presupune inlocuirea muncii manuale cu munca masinilor (prima tasra unde a avut loc rev. industriala a fost Anglia la sf. sec. al-XVIII-lea). -rev. ind. a avut efecte asupra productivitatii muncii, a circulatiei masei monetare si a adus la cresterea importantiei banciilr in lumea financiara.

-noul model ec. impus de rev. industriala era numit capitalism, un capitalism bazat pe initiativile intreprinzatorilor particulari.

-dezv. Industriei a contribuit la intensificareaschimburilor comerciale prin dezvoltarea cailor de comunicatii.

-in anul 1814 este inventata prima locomotiva de catre George Stephenson.

-in a doua jumatate a sec. al-XIX-lea europa intra in ceea de a doua faza a rev. industriale caracterizata prin noi inventii si descoperiri tehnice cum ar fi: motorul cu explozie, folosirea otelului in industrie, noi surse de energie in locul carbunelui, energia electrica (se inventeaza becul 1879), 1850 apar primii blugi, aparitia primelor avioane.

Viata culturala: -se constata circulatia informatiei in tot cuprinsul europei datorita masurilor statului in domeniul invatamantului si mai ales din cauza maririi tirajului publicistic (ziare, carti, reviste). -majoritatea tarilor europene introduc obligativitatea sau gratuitatea invatamantului ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Societatea Europeana In Sec Al Xix Lea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
517 cuvinte
Nr caractere:
3 214 caractere
Marime:
8.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!