Previzualizare referat:

Extras din referat:

Polis-ul a fost forma de organizare greceasca incepand cu secolul al VIII-lea i. Hr. Termenul se traduce prin oras-stat sau stat-cetate si reprezenta o unitate teritoriala, cu orasul, pamanturile si satele din jur; insa cel mai important element era comunitatea umana. In intreaga lume greceasca erau peste 200 de asemenea state, care aveau de obicei cateva mii de locuitori, doar trei depasind cifra de 20000: Atena, Siracuza si Agrigento. In epoca arhaica regimul politic atenian si nu a mai a suferit schimbari radicale. La inceput legile existau si se transmiteau pe cale orala, fiind cunoscute doar de sefii marilor familii nobile care le aplicau arbitrar. Astfel populatia multor polis-uri se revolta revendicand legi scrise. Primul legislator al Atenei a fost Drakon, care a ramas renumit pentru severitatea legilor pe care le-a formulat. Acestuia i-a urmat Solon, cel care a dat prima constitutie adevarata a Atenei in 594 i. Hr. si care a ramas in vigoare 86 de ani.

Aceasta cuprindea: eliberarea sclavilor de datorii, inlocuirea oligarhiei cu tirocratia (puterea banului), crestea puterea Adunarii poporului (ecclesia) si introducea doua noi adunari (Sfatul celor 400 -Bule si Tribunalul poporului -Heliaia). Dupa conducerea lui Solon timp de 36 de ani putere a apartinut tiranilor. Ultimul dintre acestia a fost inlaturat in 510 i. Hr. de catre Clistene, ale carui legi au modificat in sens radical constitutia lui Solon, transformandu-l in fondatorul constitutiei ateniene.

Astfel de legi au fost: -restrangerea atributiilor Arheopag-ului (consiliu cu caracter aristocratic, arhontii fiind alesi din deme -circumscriptii teritoriale; -impartirea teritoriului statului Atena in deme si a populatiei in 10 triburi netinand cont de statutul social; -institurea ostracismului (507 i. Hr. ) pentru a preintampina tirania: persoana banuita ca aspira sa devina conducator, era trimisa 10 ani in exil in urma votului a 6000 de oameni dintre care cel putin 1000 favorabile, vot realizat prin zgarierea numelui celui ales pe un ciob (ostraka-ciob). Dupa inlaturarea lui Clistene, ca prima victima a ostracismului, si a lui Cimon a urmat perioada de maxima afirmare a democratiei ateniene incepand cu 443 i. Hr. cand conducerea a fost luata de catre Pericle. In acest timp, Ecclesia a devenit autoritatea suverana a statului, iar organizarea intregii vieti (politica, sociala, administrativa, juridica, militara) era guvernata de Constitutia ateniana.

Caracteristicile Ecclesiei: -toti cetatenii puteau participa la conducerea statului, nu erau cetateni: femeile, strainii (meteci) si sclavii; -aceste intruniri aveau loc de patru ori pe luna; -hotararile importante erau luate de 6000 de votanti (din circa 40000); -orice cetatean lua cuvantul; -votul se facea prin ridicare de mana si mai tarziu prin vot secret.

Organul subordonat Adunarii Poporului era Consiliul celor 500 compus din cetateni peste 30 de ani, trasi la sorti, cate 50 din fiecare ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sinteza
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 198 cuvinte
Nr caractere:
11 350 caractere
Marime:
16.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!