Sfirsitul feudalismului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa secolul al XVI-lea economia european (in special cea din Europa Occidentala, inregistreaza anumite metamorfoze spre o epoca moderna. Insa asa cum apreciaza specialistii, in zona Europei aflate la rasarit de Elba economia cu trasaturile evului mediu s-a prelungit pana spre jumatatea secolului al XVIII-lea, ceea ce evidentiaza existenta unui decalaj, a unei ramaneri in urma a tarilor est europene fata de cele centrale si vestice ale continentului.

Intre principalii factori care au determinat evolutia economica a Europei mentionam: marile descoperiri geografice si cuceririle coloniale; instaurarea statului monarhic in principalele tari (regim care garanta securitatea bunurilor, a transporturilor, percepea impozite, avea monopolul comertului exterior, etc.

) ceea ce a adus inceputurile formarii pietei mondiale; mercantilismul; constituirea pietei financiare; Renasterea si Reforma; prima revolutie industriala, cea care a schimbat lumea cum putine evenimente au facut-o pana atunci.

Perioada cuprinsa intre mijlocul secolului al XVIII-lea si anul revolutionar 1821 este apreciata de literatura de specialitate ca reprezenand sfarsitul epocii feudale.

Practic insa, abia reformele agrare infaptuite la mijlocul secolului al XIX-lea vor deschide mai larg calea catre economia de piata, desi dupa aceasta data, in forme sui-generis, vor persista rudimente ale epocii feudale.

Epoca moderna este caracterizata in istoria universala printr-un mare avant al fortelor de productie, prin aparitia unor noi relatii sociale, prin profunde schimbari politice si dezvoltarea accelerata a stiintelor si culturii. Este o epoca de lupta impotriva obscurantilismului, a inapoierii, de creare a noului umanism sub forma luminismului.

Punctul de debut al epocii moderne este socotit a fi anul 1821, adica revolutia condusa de Tudor Vladimirescu, aceasta avandu-se in vedere implicatiile multiple si consecintele ei asupra evolutiei de ansamblu a tarilor romane, inclusiv in ceea ce priveste restaurarea treptata a suveranitatii si autonomiei Moldovei si (arii Romanesti.

Inca de la mijlocul secolului al XVIII-lea, se vadesc semne ale dezintegrarii relatiilor de productie feudale si de aparitie a unor noi relatii, procesul accentuandu-se si in prima jumatate a secolului al XIX-lea. - sporirea diviziunii sociale a muncii, implicit a productiei mestesugaresti, manufacturiere si in final masiniste.

- formarea si dezvoltarea economiei de piata, exprimata prin largirea pietei interne si inlocuirea economiei naturale cu cea de schimb.

- intensificarea relatiilor economice si culturale intre tarile romane, etc.

Toate aceste elemente ale noului se petrec paralel si in contextul procesului de constituire a natiunii romane, cand se afirma si o ideologie nationala ce viza reinnoirea sociala si emanciparea.

Perioada aceasta poate fi impartita in doua etape distincte: I. perioada pana la 1829 II. perioada 1829-1848. I. In aceasta perioada progresele economice nu ...

Bibliografie:

1. V.M.Zaberca - Momente din istoria economiei nationale romanesti,

ed. Eftimie Murgu, Resita, 1996.

2.V.M.Zaberca - Istoria economiei nationale romanesti,ed. Eftimie

Murgu, Resita, 2001.

3. Maria Muresan - Istoria economiei.Epoca moderna si cea

contemporana, ed. Economica,1995.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfirsitul feudalismului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 295 cuvinte
Nr caractere:
6 878 caractere
Marime:
12.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
feudalism, sfarsit
Predat:
la liceu
Sus!