Sfârșitul evului mediu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sfantul Imperiu incheie Evul Mediu faramitat din punct de vedere politic. Dimpotriva, regatul Frantei si-a intarit unitatea: a devenit o monarhie nationala asa cum sunt si Anglia, Castilia si Portugalia.

Sfantul imperiu. Teritoriile sale periferice se reduc in secolul al XV-lea: Venetia a anexat o parte a regatului Italiei; Franta, o parte a vechiului regat al Burgundiei (Dauphine, Proventa). In plus, Confederatia elvetiana, ale carei origini se situeaza la sfarsitul secolului al XIII-lea, accede, in fapt, la independenta, in 1499. Pastrarea coroanei imperiale in cadrul casei de Habsburg, incepand din 1440, contrabalanseaza aceste forte centrifuge. De la sfarsitul secolului al XIII-lea, Habsburgii au ca domeniu principal Austria. In ultimul sfert al secolului al XV-lea ii adauga o mare parte a mostenirii burgunde (a se vedea mai jos), devenind astfel cea mai puternica familie a Germaniei.

Europa de sud. Aflata in conflict cu Casa (franceza) de Anjou in privinta Siciliei si Neapolelui, Casa (catalana) de Aragon a reusit sa castige disputa in secolul al XIV-lea. Ea a izbutit, de altfel, sa cucereasca si Sardinia. Incepand din 1479, uniunea personala a coroanelor Castiliei si Aragonului a dus la formarea unui nou ansamblu, Spania. In secolul al XV-lea, comertul mediteranean, dominat de Venetia si Genova, ramane foarte activ. In ceea ce-i priveste, portughezii (si andaluzii) se aventureaza pe Atlantic in ideea de a ocoli Islamul pe la sud. Din aceasta rezulta inconjurarea Africii (1488) si, chiar daca intamplatoare, descoperirea Americii (1492). Peninsula Iberica ocupa astfel, deodata, prima pozitie. in timp ce intreaga Europa de Vest se intoarce in scurt timp catre Atlantic.

Franta. Conflictul dintre monarhia franceza si cea engleza izbucneste din nou in 1337: se declanseaza Razboiul de 100 de ani. Acesta este si un razboi intre francezi, deoarece regii Angliei (ei insisi de origine franceza) isi gasesc aliati in Franta in randul marilor feudali. El se desfasoara ca atare la inceputul secolului al XV-lea atunci cand ducii de Burgundia, veri cu regele Frantei, se aliaza cu englezii impotriva acestuia. Razboiul de 100 de ani se incheie in 1453, englezii reusind sa pastreze doar portul Calais. Ludovic al XI-lea (1461 1483) restaureaza apoi autoritatea regala.

Expansiunea Casei de Burgundia in secolul al XV-lea are loc de o parte si de alta a liniei celor patru rauri, trasate in 843. Aceasta va determina unificarea bogatelor regiuni flamande, care vor purta in curand numele de Tarile de Jos. Dupa stingerea Casei de Burgundia, in 1477, Maximilian de Habsburg, care era casatorit cu fiica ultimului duce, si Ludovic al XI-lea, suzeranul ducilor burgunzi, isi disputa aprig mostenirea. Este astfel declansat un conflict durabil intre Franta si dinastia de Habsburg.

Europa de nord. Desi au reusit sa cucereasca Tara Galilor la sfarsitul secolului al XIII-lea, englezii au suferit, putin dupa aceea, o severa infrangere in fata scotienilor. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfarsitul Evului Mediu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
567 cuvinte
Nr caractere:
3 229 caractere
Marime:
8.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
evul mediu, epoca
Predat:
la gimnaziu
Sus!