Separarea puterilor în stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obtinerea independentei nu a solutionat gravele probleme politice si economice interne. Razboiul a lasa t in urma o uriasa datorie si a deschis nu numai problema reconstructiei economice, dar si pe cea a reconstructiei international politice a statului american. Articolele confederatiei nu au pus bazele unei veritabile guvernari federale centrale, executive si juridice, care sa armonizeze interesul general cu interesele particulare ale statelor.

In consecinta pentru solutionarea acestei probleme si mentinerea unitatii unii s-au intrunit la Philadelphia (1787 o Conventie). Aceasta si-a propus sa elaboreze si sa adopte o noua constitutie in numele poporului suveran bazata pe principiul separarii puterilor in stat.

Primn prevederile ei, reuseste sa stabileasca un echilibru clar intre puteri.

Constitutia institutionalizeaza statul federal definandu-i competentele. Ea legitimeaza o republica federala in cadrul careia puterea este impartita intre guvernul faderal central si guvernarea locala a statelor.

Atributiile statului federal; se manifesta in sfera comertului intern si extern, moneda unica9do paral, 1786) acordarea dreptului de neutralizare precum si pe plan extern. Competentele recunoscute statelor sunt mari: justitie, legislatie, invatamint, censul electorel, politie. Provederile constitutiei sunt obligatorii pe tot teritoriul amrican. La nivel federal -se institie un parlamemt-Congresul bicameral-ca putere legislativa functia de presedinte si cvicepresedinte ca putere executiva si Curtea suprema de Justitie cu dreptul de a se pronunta asupra consttutionalizarii legilor votate de Congres si asupra vegherii respectarii Constitutiei.

Constitutia putea fi completata sau modificata la propunerea Senatului prin amendamente. Primele zece amendamente votate (incepand cu 1789 pana in 1791) sunt cunoscute sub numele de, Declaratia americana a drepturilor si au ca obiect enumerarea si garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. In aprilie 1789 in urma alegerilor George Washinton devine primul presedinte al republicii americane.

Constitutia recunostea existenta sclaviei pe teritoriul S. U. A. Mentinerea ei reprezinta un compromis intre partizanii si adversarii sclviei, care conditionau mentinerea unitatii federale. Din 1808 va fi interzis comrtul cu sclavi in speranta ca sclavia va disparea de la sine. problema sclaviei a fost lasata la dispozita legilatiei fiecarui stat.

Prin ordonanta de NORD-VEST va fi reglementat juridic si modul in care urma sa se desfasoare expansiunea teritoriala spre Vest. pe baza acestei legi a fost realizata colonizarea intregului teritoriu american pana la Pacific.

Specificitatea revolutiei americane consta in faptul ca inainte ca ea sa se produs pe plan politic, s-a produs mai intai pe plan mental. Colonistii au coenstizat ca sunt americani, au consruit o societate bazata pe experienta si valori proprii care armonizate cu traditiile si spiritul nou al epocii le-au dat o forma proprie de identitate. aceasta se va ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Separarea Puterilor In Stat
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
440 cuvinte
Nr caractere:
2 747 caractere
Marime:
8.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!