Schliemann

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Heinrich Schliemann este unul din oamenii ce au facut descoperiri asupra lumii antice, a civilizatiilor stravechi. Din mare admiratie si dragoste pentru aceasta lume antica si-a botezat fiul Agamemnon, fiica Andromaca iar pe servitorii sai Pelops si Teelaman; intreaga sa viata si avere le-a inchinat lui Homer.

Prima poveste pe care acest neobosit cautator neamt a auzit-o de la tatal sau a fost una despre Ulise, Ahile si Menelau. La varsta de opt ani si-a anuntat familia ca intentioneaza sa descopere Troia si sa le demonstreze profesorilor de istorie ca se inselau atunci cand negau existenta acesteia. Doi ani mai tarziu Schliemann scrie o lucrare in latina pe aceasta tema. La nici 16 ani parea ca ii trecusera aceste obsesii legate de lumea cantata de Homer, fiind angajat ca baiat de pravalie intr-o bacanie. Desigur ca aici nu putea face descoperiri arheologice. Dupa putin timp se imbarca pe un vas spre America, pentru a-si cauta norocul. Dar la cateva zile de la plecare vaporul s-a scufundat iar el a fost salvat ajungand pe tarmul Olandei. Considerand ca ce se intamplase era un semn al destinului tanarul se apuca de comert. Ajunge un negustor avut la numai 25 de ani iar la 36 de ani un capitalist bogat, pe care nu l-ai fi banuit ca intre afacerile sale il studia pe Homer.

Fiind obligat de meserie sa calatoreasca, el a invatat limba locurilor prin care fusese. Jurnalul sau era scris in limba locului in care se afla in momentul notarilor. Pe langa germana Schliemann stia acum: olandeza, franceza, engleza, italiana, spaniola, portugheza, suedeza, poloneza, rusa, araba. Cu toate acestea gandurile sale mergeau tot spre vechea Grecie. Brusc isi inchide biroul si magazinul iar sotiei sale de origine rusa ii face cunoscut faptul ca el intentioneaza sa se stabileasca in Troia. Femeia a dorit sa stie unde se afla acest oras de care nu auzise pana atunci. Henrich Schliemann i-a aratat pe harta locul unde ar fi trebuit sa fie. Femeia a cerut divortul iar el nu a avut nici o obiectie. A dat un anunt pentru a-si gasi o alta nevasta dar aceasta trebuia neaparta sa fie grecoiaca. Femeia cu care s-a casatorit dupa un ritual homeric era cu 28 de ani mai tanara decat el; a instalat-o la Atena intr-o vila cu numele Bellerofante. A acceptat cu greu ca cei doi copii care au venit pe lume din aceasta casatorie sa fie botezati. In timpul ceremoniei preotul a fost rugat sa rosteasca si niste strofe din Iliada.

In anul 1870 se afla in locul unde Homer sustinea ca se afla ingropata cetatea Troia, fapt negat de toti arheologii. Dupa un an a reusit sa obtina de la guvernul turc, autorizatia de a face sapaturi pe coasta unui deal, la Hissarlak. Dupa eforturi zadarnice si cheltuieli enorme, care au durat 12 luni, tarnacopul a lovit ceva care nu parea piatra. S-a dovedit a fi un cufar de arama iar Schliemann a exclamat ca acesta este tezaurul lui Priam, tezaur ce avea mii si mii de obiecte de aur si argint. Schliemann si-a concediat lucratorii si a luat cufarul la ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schliemann
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 220 cuvinte
Nr caractere:
5 624 caractere
Marime:
10.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!