Schiță De Cronologie A Dualismelor Occidentului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Miscarile dualiste din Occident, care se intind pe o perioada de 1 500 de ani, au desigur o diacronie in cadrul careia pot fi precizate raporturi de filiatie directa: maniheismul deriva dintr-o forma de gnosticism, paulicianismul bizantin deriva din marcionism, catha-rismul monarhian deriva din bogomilism, iar catharismul radical deriva din origenism. Si totusi, nu acesta este lucrul cel mai impor tant: sistemul format de ele este sincron, iar derivarea constituie doar o modalitate secundara de perpetuare si imbogatire a sistemului, in diacronie sint verigi care lipsesc, se produce un amalgam, se inventeaza continuu. Istoria sociala a reproducerii sistemului, care ar merita intr-adevar sa fie studiata, nu va putea fi reconstituita niciodata.

in aceste conditii, o istorie a dualismelor din Occident, deja incercata de altii, dar mereu in curs de perfectionare prin noi cercetari, reprezinta un proiect putin atragator. Studiul nostru se va ocupa de functionarea sistemului - si nu de transmiterea cutarui motiv sau mitologem; de aceea, cercetarea trebuie sa procedeze sincronic. Istoriei propriu-zise nu-i revine decit un scurt capitol, al carui scop principal este sa situeze in timp obiectul investigatiei noastre. Cealalta intentie a lui este sa mentioneze existenta unor curente sau religii dualiste puse uneori in legatura cu dualismele din Occident (ghulat si ismaeliti, cabala luriana, teozofia pietista, druzi, nusairi, yazizi, ahl-e haqq, mandeeni etc), dar care nu vor fi studiate in paginile urmatoare. Am expus deja in Cuvint inainte cauzele acestei limitari: cantitatea de material utilizat in cursul cercetarii este infima in comparatie cu cea a materialelor la care am renuntat.

Originea gnosticismului este necunoscuta, istoria inceputurilor lui - controversata, dar o data de nastere ulterioara anului 70 p. C, legata sau nu de caderea celui de-al doilea Templu, ramine probabila. Problema protognosticismului va fi discutata mai departe (cap. III 7). Marii ginditori gnostici apartin secolului al II-lea. Basilide este activ in Alexandria sub imparatii Hadrian si Antoninus Pius (117-61). Nu exista informatii despre viata sa, dar doctrina i se afla expusa intr-un numar de izvoare (cf. infra, cap. IV-V), mult mai sumare in ce priveste activitatea fiului sau - carnal sau spiritual - Isidor.

Cam in aceeasi perioada se situeaza activitatea lui Marcion, nascut la Sinope in Pont, in Asia Mica, unde, se pare, tatal sau era episcopul comunitatii crestine. Marcion nu este un gnostic; invata tura lui {cf. infra, cap. VI) este uneori chiar la antipodul gnosticilor. Adolf von Harnack {Marcion, pp.

21-8) ii situeaza nasterea pe la anul 85 si moartea injur de 160 p. C. Joseph Hoffmann muta aceste date cu vreo zece ani inapoi (cea 70-150; Marcion, pp.

31-74). intr-ade var, ultima mentionare a personajului, a carui importanta sporise o data cu virsta, apare pe la 150 in Apologia lui Iustin Martirul.

Comunitatea iudaica din Sinope trebuie sa fi fost ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schita De Cronologie A Dualismelor Occidentului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
8 913 cuvinte
Nr caractere:
45 792 caractere
Marime:
40.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!