Romanitate și creștinism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In istoria universala, imparatul Aurelianus(270-275) pastreaza, fara indoiala, titlurile acordate de Armata, de Senat, de contemporanii sai, in general: Augustus ("Cel slavit printr-o inaltare divina"), Dominus et Deusb orbis Romanus("Restaurator al lumii romane"). Ultimul titlu amintit are in vedere contributia acestui imparat la restaurarea unitatii Imperiului Roman.

Intr-adevar, Aurelianus readuce sub ascultare Gallia, care isi proclamase un "imparat" al ei, intre 268-273, dar pierduse malul stang al Rinului, ocupat de alamani si franci. Tot Aurelianus infrange alte populatii germanice care devastasera regiunile de coasta ale provinciilor Belgica si Britannia. El respinge pe iuthungi, germanici si ei, care patrunsesera in nordul Italiei si in Raetia; invinge pe vandali sip e sarmati, care navalisera in Pannonia; obtine rasuflatoare victorii impotriva ostilor reginei unui cunoscut centru caravanier din Siria, orasul Palmyra, care se rasculase sub Gallienus. In urma acestei interventii decisive, Aurelianus reinstaureaza stapanirea romana in Asia Mica si Egipt.

Cu toate aceste reinstaurari istorice, Aureianus procedeaza in mod diferit la Dunarea de Jos si in Carpati. Stravileste, vremelnic, expansiunea gotilor, care -sub Gallienus- isi impugn dominatia politica asupra dacilor liberi de la rasarit si miazazi de munti. Noul imparat retrage insa administratia si armata din Dacia Traiana. Transfera Legiunea a V-a Macedonica de la Potaissa la Oescus, unde stationasera si in vremea lui Domitianus. In apropiere, la Ratiaria, aduce, de la Apulum, Legiunea a XIII-a Gemina. Justificarea? Consolidarea granitei septentrionale a Imperiului intr-un unic cadru natural, valea Dunarii. Pentru atenuarea eventualelor critici formulate la Roma de adversarii sai politici, Aurelianus organizeaza, la sud de fuviu, intre Moesia Superior si Moesia Inferior, o noua provincie denumita DACIA.

Evolutia factorului etna-demografic la nord de Dunare, dupa "retragerea aureliana"; continuarea ramanizarii. Fosta provincie Dacia Traiana este parasita, asadar, de oficialitatile civile si militare. Cea mai mare parte a populatiei romanizate ramane la nord de Dunare. De altfel, depasind un milian de locuitori(dupa calculele unui renumit cercetator al perioadei, D. Protase), aceasta populatie de producatori liberi (bastinasi si alogeni veterani) nici nu avea cum sa se stabileasca la miazazi de fluviu, in mica provincie organizata de Aurelianus din considerente tactice. In mod firesc, multe asezari daco-romane nord-dunarene cunosc o locuire neintrerupta. Inclusive vechi centre urbane se caracterizeaza prin acest aspect demographic, desi spre le se indreapta, cu predilectie, valurile de migratori germanici (vizigoti, taifali, vandali, gepizi) sau iranieni (sarmatii-iazygi). Continuitatea autohtonilor din orase este atestata, intre altele, de vestigiile semnalate la Sucidava(Celei), de tezaurul cu monede din bronz, anterioare si posterioare retragerii aureliene, recuperate la Dierna (Orsova). Aceeasi semnificatie au blocarea cu ziduri noi a portilor amfiteatrului de la Sarmizegetusa si transformarea acestuia in "fortareata", in sfarsit, mormintele de incineratie de langa Napoca si cele de inhumatie semnalate printre ruinele termelor de la Porolissum (Moigrad). Desigur, aceste izvoare arheologice si numismatice indica o viata urbana modesta, comparative cu epoca stapanirii romane. Mai mult, in vederea preintampinarii marilor pierderi materiale si umane, prilejuite de atacurile migratorilor, o parte a locuitorilor vechilor orase romane se indreapta spre tinuturile rurale. In aceasta privinta, dovezi se pastreaza de la Biertan, Brateiu (ambele in Podisul Tarnavelor), gornea (jud. Calas-Severin), Soporu de Campie si Taga (jud. Cluj), Verbita (jud. Dolj). Unele anterioare, altele noi, aparute dupa anii 271-274/275, in vai fertile si regiuni colinare din preajma imensului codru, aceste asezari rurale contureaza imaginea unei zone intens locuite de populatia autohtona a fostei provincii intemeiate de Traian in spatiul dacic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romanitate si crestinism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 892 cuvinte
Nr caractere:
18 102 caractere
Marime:
25.17KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
romani, crestinism
Predat:
la gimnaziu
Sus!