România și problema evreiască între 1938-1944

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trei regimuri politice pot fi caracterizate drept totalitare in perioada interbelica:regimul sovietic,regimul fascist al lui B. Mussolini,in Italia si regimul national-socialist condus de Adolf Hitler,in Germania.In toate aceste regimuri totalitare s-a practicat teroarea.

In fiecare dintre ele a existat o politie politica,institutie care a fost din plin folosita pentru inlaturarea adversarilor politici si pentru a institui partidul unic P.C.U.S. Partidul National Fascist in Italia si Partidul National Socialist in Germania.

Proportii impresionante a luat represiunea in Germania nationa-socialista.Prima rafuiala cu opozitia a avut loc in iunie 1934(noaptea cutitelor lungi).

Amplificarea violentei fata de fiinta umana in numele clasei (Uniunea sovietica), al statului (in Italia) si al rasei (in Germania national-socialista) va marca secolul al xx-lea.Aici s-a ajuns prin fanatism si intoleranta.Tintele terorii din Germania national-socialista au fost adversarii politici ai regimului,cei care incercau sa contesteze pozitia conducatorului suprem al regimului,insa existau si tinte predilecte ale terorii:"rasele inferioare" in Germania lui Hitler (de exemplu:evreii)

Regimul nazist a asasinat peste 50 000 de germani,circa 6 milioae de evrei si un numar necunoscut de persoane apartinand diverselor etnii.

In a doua jumatate a veacului al xx-lea a existat o condamnare cvasi-unanima a crimelor infaptuite de nazisti,fascisti si,in general,de extremistii de dreapta.

In Romania extremistul de dreapta a fost reprezentat dupa primul razboi mondial,de oameni politici precum A.C. Cuza,care a infiintat Liga Apararii National-Crestine (L.A.N.C. 1923).Aceasta organizatie politica viza eliminarea evreilor din viata

economica ,politica si sociala a Romaniei.

Unul dintre liderii L.A.N.C. a fost Corneliu Zelea Codreanu,care nemultumit de metodele considerate prea putin energice ale lui A.C. Cuza,a infiintat in 1927 Legiunea Arhanghelului Mihail.Conducatorul sau se numea capitan,iar membrii sai legionari.Ea era organizata in unitati numite cuiburi,formate din 3-13 oameni,subordonati capitanului.

In 1930,organizatia s-a intitulat Garda de Fier .Ea a prezentat, sub conducerea unor politicieni ca generalul G.G. Cantacuzino-Graniceru,Ion I.Mota,C. Papanace,un program cu mesaj antidemocratic si antisemit.

Legionarii organizau tabere de munca,duceau o viata modesta,iar capitanul C.Z. Codreanu dadea dovada de energie si de mare putere de convingere asupra adeptilor.Contrastul intre atitudinea politicienilor romani,care urmareau doar propriile interese,si hotarea de care dadeau dovada legionarii in promovarea unor valori nationale,a convins o serie de intelectuali (Mircea Eliade,Nae Ionescu, Emil Cioran) sa adere la miscarea legionara.

Datorita crizei sistemului de partide politice de care a profitat regele Carol al II-lea pentru a-si impune guvernarea autoritara (1938), si datorita evolutie situatiei internationale care a marcat asccensiunea la putere,in mai multe tari din Europa a fascismului,Garda de Fier a castigat o mai mare influenta in perioada 1934-1937.

Guvernul Goga-Argetoianu(decembrie 1937-februarie 1938) a luat prima masura concreta impotriva evreilor prin incercarea de instaurare a ,,numerus clausus"=eliminarea din activitatile publice a minoritarilor din scoli si facultati,prezenta acestora fiind acceptata proportional cu ponderea acestora in populatia statului roman(exmatricularea studentilor evrei,eliminarea profesorilor evrei din invatamant).

Neizbutind sa-si subordoneze miscarea,Carol al II-lea a intrat in conflict cu C.Z. Codreanu.Acesta a fost condamnat in 1938 la 10 ani de munca silnica.Dupa moartea lui Codreanu,capitan este ales Horia Sima.Legionarii continua seria assasinatelor,importanti oameni politici ca Armand Calinescu,Nicolae Iorga,Virgil Madgeanu si altii sunt ucisi pentru critici la adresa miscarii legionare.

Cand ,dupa abdicarea regelui Carol al II-lea,a fost numit conducator al statului generalul Ion Antonescu,acesta i-a asociat pe legionari la guvernare (septembrie1940),iar Romania a fost proclamata ,,stat national-legionar".A fost o perioada ,,neagra" in istoria tarii noastre,multe asasinate carora le-au cazut victima mari personalitati.

Alianta intre Ion Antonescu si Horia Sima a luat sfarsit in ianuarie 1941,cand rebeliunea legionara a fost inabusita de armata.In aceasta perioada au fost luate masuri drastice impotriva oponentilor regimului mergand pana la pedeapsa capitala.Au aparut legi care limitau activitatea evreilor;acestia fiind eliminati din scoli si universitati,interzicandu-se practicarea unor profesii,le-au fost confiscate bunurile prin promulgarea unor legi de romanizare,nu au fost obligati sa poarte semnul dinstinctiv ,,steaua lui David"

Situatia Romaniei pe plan politic,militar si sub aspectul atitudinii fata de evrei s-a schimbat apoape continuu in cursul razboiului desi conducerea tarii a ramas neschimbata in aceasta perioada.Romania a pierdut initial teritorii in favoarea URSS si a Ungariei si si-a modificat politica de aliante pentru a participa activ in cadrul Axei la ofensiva contra Uniunii Sovietice ceea ce i-a permis sa recastige

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania si problema evreiasca intre 1938.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 094 cuvinte
Nr caractere:
6 438 caractere
Marime:
10.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
romania, conflicte politice
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!