Rolul ONU în soluționarea litigiilor internaționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

<<Pacea>>-la acest cuvint,oasele stramosilor nostri ar tesari din morminte,iar noi aproape de un secol nu stim de razboaie si in mare parte noi ii datoram aceasta unei din cele mai cunoscute organizatii din lume-<< Organizatiei Natiunilor Unite >> sau prescurtat-ONU,care este menita sa apere pacea si sa sprijine progresul social si economic in lume (in prezent sunt 192 state-membre ONU).

Traim intr-o lume unde totul practic este posibil si democratia este una din bazele principale ale acestei lumi. In raportul sau ,, O Agenda pentru Pace", Secretarul General al ONU Boutros-Ghali a oferit un capitol aparte diplomatiei preventive, ea fiind inclusa pe o baza egala cu concepte precum mentinerea pacii, intarirea pacii si consolidarea acesteia. Acest raport a primit o confirmare pozitiva din partea Adunarii Generale a ONU si de atunci Natiunile Unite trateaza diplomatia preventiva ca o politica de mare prioritate in cadrul Organizatiei,ceea ce devine iarasi un plus,fiindca ea se refera la masuri pentru prevenirea conflictelor si la situatii de criza,reprezinta diplomatia inchisa, efectuata de catre oficialitati la nivel inalt, cu scopul de a indrepta situatia internationala deteriorata,face referire la conflictele care ar trebui preintimpinate, crize ce necesita administrare, diferentele care urmeaza sa fie rezolvate.

Daca ne-am referi la istoria ONU,atunci am putea spune ca, atunci cind SUA s-a implicata in conflictul Primului Razboi Mondial,presedintele american Woodrow Wilson,a propus infiintarea unei noi organizatii:"Asociatia Generala a Natiunilor".Aceasta a avut loc la 1 ianuarie 1918.Astfel,la sfirsitul razboiului este infiintata Liga Natiunilor,care a esuat in prevenirea agresiunilor si mentinerea pacii mondiale.Propunerile presedintelui american Wilson erau respinse de un Congres izolationist. Urmeaza regimurile militare din Italia,Germania si Japonia sau mai bine-zis o inflorire a unui nou regim politic-fascismul! Liga nu a putut face prea multe pentru a penaliza agresiunea Japoniei impotriva Chinei saua invaziei italiene din Abisinia(1935). Cand Adolf Hitler a imbratisat politica expansionista, la inceput (1936-1939) Marea Britanie si Franta au stat linistite, iar mai apoi (1939) au declarat razboi Germaniei,fara a informa Liga.

Astfel,a luat sfirsit istoria unei dintre primele organizatii de pace,care,la rindul ei

a influentat si a dus la formarea unei noi organizatii de pace-ONU.

In 1941, dupa o intalnire, Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt au emis Carta Atlanticului, o insiruire de principii la care au aderat in timp multe alte state.Numarul statelor aliate modificandu-se tot timpul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul ONU in solutionarea litigiilor internationale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 015 cuvinte
Nr caractere:
5 565 caractere
Marime:
14.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
ONU, Litigii, internationale
Predat:
la liceu
Clasa:
a 10-a
Sus!