Revoluția Informațională O Abordare Economică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Voi incepe aceasta lucrare care este de fapt un scurt rezumat al lucrarii mele de diploma cu cateva intrebari pentru dumneavoastra. Speranta mea este ca intrebarile sunt retorice: De ce pun aceste intrebari? Pentru a va introduce in mediul pe care doresc sa il prezint in continuare, un mediu care ne inconjoara si in care, vrem sau nu vrem, va trebui sa invatam sa traim. Este vorba de mediul creat de cea mai noua si cea mai importanta revolutie din punct de vedere al progresului omenirii: revolutia informationala.

Presedintele corporatiei Netscape Communications, James Barksdale, afirma ca industria IT (tehnologiilor informationale) a creat mai multa bunastare, confort si profit in ultimii 30 de ani decat toate celelalte industrii ale lumii de cand exista conceptul de business. Stiinta, ingineria si tehnologia informationala au fost recunoscute ca importante pentru cresterea economica si imbunatatirea calitatii vietii in general. Globalizarea are acum toate uneltele pentru a se autoregla eficient. Tehnologia informationala este prima tehnologie care se hraneste pe ea insasi de aceea se dezvolta atat de repede. Presa de tiparit nu a produs direct o mai buna presa de tiparit. Telefonul nu a produs direct un telefon mai bun. Insa fiecare noua generatie de microprocesoare ajuta in mod direct la designul si dezvoltarea unei noi generatii de procesoare mai bune. Telegraful, telefonul, radioul si televiziunea au servit toate transmiterii informatiei insa acum computerul cu ajutorul Internetului le include pe toate si chiar mai mult.

Aplicarea noilor tehnologii informationale a insemnat ca industria poate produce mai mult cu mai putine resurse, mai putina energie si mai putina munca. Plasticul inlocuieste metalul, fibra optica inlocuieste firele de cupru iar microprocesoarele sunt facute din nisip. De fapt tehnologia informatica este compusa aproape integral din capital intelectual, materia prima reprezentand doar 1% iar munca necalificata 5%. Un element ce umbreste insa avantajele tehnologiei informationale este discrepanta ce o creeaza aceasta intre tarile bogate si cele sarace, tarile care stiu si tarile care nu stiu. Evident este vorba de nivelul mediu de educatie existent in aceste tari. Se stie ca cincimea superioara a populatiei poseda, controleaza si consuma patru cincimi din avutia si resursele planetei si este singura detinatoare a tehnologiilor informationale.

In acest sens, in sesiunea anuala din 1997 Clubul de la Roma a dedicat o parte semnificativa temei Societatea Globala a Informatiei. Cum transforma societatea noile media. Toate statele lumii, atat cele in curs de dezvoltare cat si cele activ sustinatoare ale globalizarii sunt de acord asupra unui element esential in societatea moderna: educatia. Cu alte cuvinte, acum cand tarile sarace inca se mai lupta cu analfabetismul (aproximativ o sesime din populatia globului este analfabeta), tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu un nou gen de analfabetism ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Informationala O Abordare Economica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 545 cuvinte
Nr caractere:
13 149 caractere
Marime:
15.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
industria it, netscape
Predat:
la gimnaziu
Sus!