Revoluția Industrială În Japonia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia industriala in Japonia consta in complexul de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, de la stadiul mestesugaresc si manufacturier al industriei la stadiul marii productii mecanizate de fabrica.

Productia sufera schimbari esentiale. Se realizeaza o diviziune intre capital si munca, primul detinand mijloace de productie, cea de a doua fiind asigurata de muncitor contra unui salariu. Activitatea nu se mai desfasoara dispersat ci in mari concentrari industriale, in fabrici cu o productie diversificata, inzestrate cu o tehnica tot mai perfectionata.

Difuziunea revolutiei industriale in diferite tari a facut din Europa polul industrial al lumii.

Tot aici, din jurul anului 1880, se produce o modificare esentiala prin aparitia industriala de varf chimia, electrotehnica, industria automobilelor.

Depasind stadiul laboratorului, chimia devine productiva, oferind ingrasaminte, inlocuitori sintetici ai lemnului si ai matasii, coloranti, explozibili, dupa cum chimia sta la originea industriei farmaceutice si a instalatiilor frigorifice.

Utilizarea industriala a electricitatii s-a realizat prin folosirea apei ca noua sursa de energie (huila alba) prin intrebuintarea in alte ramuri industriale (electrochimica, electrotehnica), transporturi (tramvaiul), ca si in iluminat (lampa incandescenta a fost inventata de Edison in 1879). Industria de automobile a rezultat prin progresele mecanicii si utilizarii unei noi surse de energie petrolul.

Evolutia Japoniei dupa revolutia Meiji (1868) a fost considerata uneori ca un miracol, ca unul din faptele cele mai surprinzatoare ale istoriei. Unicitatea erei Meiji rezulta din imbinarea originala intre dinamismul modernizarii si suportul solid al traditiei, imobil la prima vedere, reunind insa energii in stare latenta, care puteau fi catalizate de aceeasi forta care le infranase pana atunci.

La mijlocul veacului al XIX-lea, Japonia pastra aceeasi infatisare pe care o avea in Evul Mediu. De la inceputul sec. al XVII-lea insa, Imparatul, descendent al zeilor, continua sa fie inconjurat de un respect religios, retras in palatul sau, dar puterea fusese in realitate preluata de primii demnitari politico-militari, sogunii. Acestia isi creasera o dinastie paralela cu cea imperiala si guvernau in mod absolut. Pe prima treapta sociala se situau marii nobili, daimyo, proprietari puternici si in acelasi timp guvernatori ai provinciilor, pe care le administrau ca adevarati stapani; dispuneau de castele fortificate, avand in slujba lor samuraii, provenind din nobilimea mai putin instarita si pentru care razboiul era singura ratiune de a fi. La baza piramidei se afla masa populatiei, taranii, mestesugarii, negustorii, supusi unor grele obligatii si unor restrictii aspre.

Izolarea Japoniei Primii straini, portughezii, ajunsesera in Japonia in sec. al XVI-lea, urmati de catre misionarii catolici in frunte cu Francois Xavier, unul dintre intemeietorii ordinului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Industriala In Japonia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 269 cuvinte
Nr caractere:
6 513 caractere
Marime:
13.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
revolutie industriala, industrie
Predat:
la liceu
Sus!