Revoluția de la 1848

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anul 1848 este considerat in Europa primavara popoarelor deoarece in intreaga Europa au loc revolutii. Revolutia in Europa a inceput in februarie la Paris apoi si in alte orase din Imperiul Habsburgic si Prusia. Nicolae Balcescu era prezent la paris cand a avut loc revolutia franceza. El va scrie o scrisoare lui Alecsandri in care preamareste revolutia din Franta si trimite acestuia o bucata din catifeaua care acoperea tronul Frantei.

Revolutia europeana a fost ocazia si nu cauza revolutiei romane. Cauza ei se pierde in negura veacurilor. Cauza revolutiei o constituie cele 18 veacuri de lupta si asuprire a poporului roman (dupa N. Balcescu) - amestecul Imperiului Tarist in treburile interne ale principatelor care stirbea autonomia - dorinta Bucovinei si Banatului de a deveni autonome - nevoia de transformari economice, sociale si culturale in interiorul societatii romanesti Documentele proclamatice (programatice) 27 martie 1848 Petitiunea Proclamatiune la Iasi - Moldova 3-5 mai 1848- Petitiunea Nationala -Blaj - Transilvania Mai 1848- Printipurile noastre pentru reformarea patriei redactat la Brasov de revolutionarii moldoveni si raspandita in cerc restrans pe foi volante la Blaj (cel mai radical program) 9 iunie 1848- Proclamatia de la Islaz, Tara Romaneasca August 1848- Dorintele Partidei Natiomale in Moldova, Cernauti Forte participante - burghezia - boierimea liberala - meseriasi, negustori, liberi profesionisti = oraseni - taranimea libera si dependenta - preoti ortodoxi si greco-catolici Alaturi de romani au fost si sasii si secuii din Transilvania. Desfasurarea revolutiei. Revolutia in Moldova Revolutia romana a inceput la 27 martie in Moldova. Acum s-a organizat in holul hotelului Petersburg din Iasi o adunare la care au participat 1000 de persoane. Aici a fost citita Petitiunea Proclamatiune, programul revolutiei. Acesta era alcatuit din 35 de articole si este un program moderat datorita domniei autoritare a lui Mihail Sturdza (1834-1849) si datorita Imperiului Tarist.

Programul cuprindea: - Sfanta pazire a Regulamentului Organic - Grabnica imbunatatire a vietii locuitorilor de la sate - Desfintarea cenzurii - Libertatea presei si a intrunirilor Programul va fi inaintat domnitorului care ordona arestarea revolutionarilor. O parte din revolutionari reusesc sa fuga stabilindu-se in Brasov. Revolutia in Transilvania La 18 aprilie are loc prima adunare de la Blaj care va hotari organizarea marii adunari nationale de la Blaj din 3-5 mai. La 2 mai Simion Barnutiu tine un discurs in catedrala din Blaj in care prezinta raporturile relatiilor romano-maghiare de-a lungul timpului, respinge hotararea Dietei de la Pesta de unire cu Transilvaniei cu Ungaria si propune ca locul unde se va desfasura marea adunare nationala sa se numeasca Campia Libertatii. La 3-5 mai are loc Marea Adunare Nationala de la Blaj unde se citeste programul revolutiei Petitiunea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia De La 1848 - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 705 cuvinte
Nr caractere:
8 822 caractere
Marime:
13.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!