Religia Grecilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numeroase povestiri intocmite de grecii antici ii descriu pe zeii in care credeau. Pentru a-I venera, grecii se adunau in sanctuare vaste unde organizau mari sarbatori.

Incepand cu anul 600 i. Hr., Grecia este constituita din cetati independente si rivale: Atena, Sparta, etc. In ciuda certurilor care le invrajbesc, diferitele cetati impartasesc aceleasi credinte. Acestea constau dintr-un ansamblu de povestiri miraculoase, miturile, care explica originea lumii si a oamenilor si nareaza aventurile zeilor si ale zeitelor. La origine, miturile nu sunt scrise. Niste povestitori, aezii, invata aceste povestiri pe de rost, apoi le canta in fata publicului, acompaniindu-se la titera. Se considera ca poetul Homer, prin sec. IX sau VIII i. Hr, ar fi fost primul care a asternut in scris legendele stravechi. Lui ii sunt atribuite doua texte celebre: Iliada si Odiseea, care ne furnizeaza informatii bogate despre credintele grecilor. Iliada povesteste razboiul in care grecii se infrunta cu orasul Troia (se crede ca acesta este situat in Turcia actuala). In timpul acestui razboi, unii zei iau partea grecilor, iar altii iau partea troienilor. Ei se cearta astfel prin intermediul oamenilor, iar soarta acestora depinde de vointa lor. Odiseea povesteste intoarcerea eroului grec Ulise in patria sa, dupa razboiul troian. Persecutat de unii zei, protejat de zeita Atena, lui Ulise ii trebuiesc 10 ani pentru a ajunge acasa, dupa numeroase peripetii, in timpul carora il intalneste pe ciclopul Polifem, pe vrajitoarea Circe, sirenele, nimfa Calipso, frumoasa Nausica. Grecii explica nasterea lumii prin actiunea zeilor. La origine, Haosul da viata Geei, Pamantul, din care se nasc muntii si cerul, Uranos. Apoi Geea se uneste cu Uranos si da nastere primilor uriasi, titanii, care sunt primii stapani ai universului. Unul dintre ei, Cronos, isi inghite toti copiii, in afara de ultimul, Zeus, salvat de mama sa. Ajuns adult, Zeus se razvrateste impotriva tatalui sau, il obliga sa-I dea afara pe fratii si surorile sale si impreuna lupta toti impotriva titanilor. Ies invingatoari, iar Zeus devine regele zeilor. Potrivit unui alt mit, se considera ca un titan, Prometeu, ar fi creat omul din lut si apa.

Cei 12 zei principali locuiesc in Olimp, cel mai inalt munte din Grecia. Ei locuiesc in familie, sub autoritatea lui Zeus, stapanul cerului. Alaturi de el traiesc sotia sa, Hera, zeita casatoriei, si numerosii lor copii: Atena, zeita Intelepciunii, a Artelor si a Stiintelor, care a iesit gata inarmata din fruntea lui Zeus; Apollo, zeul Soarelui; Afrodita, zeita Dragostei; Ares, zeul razboiului; Artemis, zeita vanatorii; Hermes, mesagerul zeilor. Mai sunt si alti zei in Olimp: fratii si surorile lui Zeus, precum Hefaistos, zeul focului si faurar divin, Poseidon, zeul Oceanului, care locuieste in adancul marilor; Hades, zeul infernului si al mortii, care traieste sub pamant. Grecii cred ca zeii au o infatisare omeneasca. Ei venereaza statuile lor. Le atribuie totodata pasiunile ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Religia Grecilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 690 cuvinte
Nr caractere:
8 000 caractere
Marime:
12.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!