Referat La Istorie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

,, Luptator inaintat pentru drepturile poporului, indrumator de seama al vietii spirituale din tara noasta intemeietorul presei romanesti din transilvania, George Baritiu este una dintre marile personalitati ale trecutului nostru -scriu despre el alcatuitorii primei culegeri a scrierilor sale social-politice editata dupa 1944. Nascut la 12/24 mai 1812 in comuna Jucu de Jos, la Cluj fiu al unui preotgreco-catolic, dupa studii de teologie, filozofie si fizica la Blaj si Cluj, Baritiu devine, in 1834, profesor de fizica la liceul din Blaj, iar in 1836 la Brasov; aici infiintata in1838 primele gazete politi ce romanesti din Transilvania; Gazeta de Transilvania si Foaie pentru minte, inima si literatura, pe care le-a condus sau la care a colaborat pana in 1877, cand se muta la Sibiu unde editeaza, dela 1 ianuarie1878, pana la jumatatea luii1885, ziarul Observatorul. Participant activ la revolutia din 1848, la a carei pregatire ideologica contribuise substantial prin ziarele si scrierile sale, G. Baritiu a fost vicepresedinte al marii adunari nationale din3/15 mai de pe Campia Libertatii de langa Blaj. Dupa infrangerea revolutiei, a fost persecutat de autoritatile imperiale si ungare, exilat, dar nu a cedat continuand sa ramana activ in lupta politica si in activitatea culturala. Participa in 1861 la infiintarea Astrei, fiind secretarul (1861-1888) , apoi presedintele (1888-1893) acestei faimoase asociatii culturale a romanilor de peste munti. Intre 1868-1889 conduce si revista Transilvania, organul Astrei.

mortii sale (survenita la 2 mai 1893) a fost ales presedinte al Academiei Romane, al carei membru era de la infiintarea acesteia.

Patriotismul inflacarat, aziunea statornica la ideile progresului si democratiei, iluminismul si uma- nismului generos reprezinta cordonatele-cadru in care s-a manifestat laborioasa si indelungata activi- tate desfasurata de G. Baritiu pe terenul publicisticii social politice si al culturi nationale. El privea politica prin prisma unor criterii de cunoastere stiintifica si probitate morala ce trebuiau sa raspunda marilor sarcini pe care istoria le ridica in fata oamenilor politici si partidelorla romani. Ea implica,, limpedea cunoastere a trebuintelor timpului, inteleapta calculatoarea a tuturor mijloacelor ducatoare la acest scop, dreapta, conforma lor aplicare, statornica lor ramanere si petrecere pe drumul cunoscut odata de bun. Scoala politica - scria George Baritiu - are un curs mai lung decat ar fi cursurile tuturor facultatilor sumate la un loc de la cele mai mari universitati; cursul ei este cursul vieti omenesti si costa foarte mult. Trebuie sa-l faca si romanii, de ar costa orisicat. Lupta pentru existente nationala si libertate, scria Baritiu este o necesitate fireasca, permanenta si multiforma. ,, Este un adevar foarte trist - constata el - ca libertatea in aceasta lume trebuie sa se rascumpere atat de des prin varsare de sange; insa nu avem ce face, asa merge pe acest glob; lupta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Referat La Istorie
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
930 cuvinte
Nr caractere:
5 271 caractere
Marime:
9.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!