Războiul Pentru Întregirea Neamului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Recunoasterea independentei Romaniei de catre marile puteri a dat posibilitatea tarii noastre sa se manifeste mult mai activ pe plan international, in comparatie cu perioade precedenta. Dupa 1878, s-a manifestat o raceala in raporturile romano-ruse, datorita ca Romania a fost silita sa renunte la judetele basarabene si Rusia s-a amestecat in trasarea granitei sud-estice dintre tara noastra si Bulgaria, continuand sa insiste, insa fara succes, pentru acordarea drepturilor de trecere a trupelor ei prin Dobrogea. De aceea Guvernul roman a luat, in ultimul deceniu al sec. XIX, masura de a construi fortificatiile din jurul capitalei si linia fortificata din sudul Moldovei. Din acelasi motiv Romania adera la Tripla Alianta, un bloc politico-militar care cuprindea Germania, Austro-Ungaria si Italia.

Situatia politica din Balcani s-a inrautatit mult in anii 1912-1913, cu prilejul celor doua razboaie balcanice, in care s-a amestecat Austro-Ungaria. Dupa primul razboi balcanic, aceasta interventie a complicat relatiile dintre invingatorii Imperiului Otoman si Bulgaria, care, la indemnul statului dualist, si-a atacat prin surprindere fostii aliati, Serbia si Grecia. In aceasta situatie Anglia si alte state vest-europene au cerut Romaniei sa participe la cel de-al doilea razboi balcanic, impotriva agresorului (iunie-iulie 1913). Armata romana a trecut la sud de Dunare si fara sa intampine rezistenta, a ajuns la 20 km de Sofia, cand s-au incheiat ostilitatile. Tratatul de pace s-a incheiat la Bucuresti la 28 iulie 1913. Romania obtinea tinutul de la hotarul sudic al Dobrogei, la aceasta adaugandu-se libertatea scolara si religioasa pentru romanii din Peninsula Balcanica. Urmarea a fost apropierea Romaniei de Franta, Rusia si Anglia, care faceau parte din alta grupare politico-militara, numita Antanta.

Austro-Ungaria a fost dezamagita de rezultatul celui de-al doilea razboi balcanic. Succesele obtinute impotriva Bulgariei au reprezentat pentru Austro-Ungaria o infrangere indirecta. Ea a urmarit zdrobirea Serbiei si era in cautarea unui motiv pentru a trece la fapte. Pretextul a fost asasinarea printului mostenitor al Austro-Ungariei la Sarajevo, in Bosnia, la mijlocul lui iunie 1914. Conflictul s-a extins imediat fiindca a implicat cele doua aliante politico-militare, Puterile Centrale si Antanta.

Germania si Austro-Ungaria au cerut Romaniei sa intre imediat in razboi alaturi de ele, dar Romania a ramas neutra, deoarece nu Austro-Ungaria fusese atacata ci ea atacase. La data de 27 septembrie regele Carol a murit, iar in locul lui a urcat pe tronul Romaniei nepotul sau, Ferdinand. Romania a ramas neutra timp de 2 ani (1914-1916). La 4 august 1916, Romania a semnat tratatul de alianta cu Antanta.

Trupele romane au intrat in Transilvania, inaintand pana in apropiere de Sighisoara, Sibiu si Hunedoara. La sfarsitul lui august, germano-bulgarii au obtinut o victorie la Turtucaia, care i-a ajutat sa patrunda in Cadrilater si dupa aceea in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul Pentru Intregirea Neamului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
958 cuvinte
Nr caractere:
4 746 caractere
Marime:
10.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!