Războiul Civil Rus

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Razboiul Civil Rus s-a desfasurat intre 1918 si 1920. Dupa succesul Revolutiei Ruse, noul guvern bolsevic al Rusiei a semnat pacea cu Germania la Brest-Litovsk, tratatul de pace fiind ratificat pe 6 martie 1918. Acest tratat de pace era singura optiune, deoarece armata rusa era intr-o stare haotica si de totala indisciplina atunci cand Germania a atacat in februarie 1918, desi vechea armata tarista fusese reorganizata in ianuarie ca Armata Rosie a Muncitorilor si Taranilor. Acest tratat a unit un numar de grupuri antibolsevice din Rusia sau din afara ei, sa actioneza impotriva noului regim. De exemplu, Winston Churchill a declarat ca bolsevismul trebuie strans de gat in leagan. Razboiul s-a dus in principal intre Rosii, care erau comunistii si revolutionarii, si Albii, care erau monarhistii, conservatorii, liberalii si socialistii care se opuneau Revolutiei bolsevice. A mai existat un grup al nationalistilor si anarhistilor cunoscuti ca Verzii, sau ceva mai tarziu cunoscuti si ca Negrii, care au jucat un rol mai putin insemnat in razboi, care i-au hartuit atat pe Albi cat si pe Rosii, iar uneori s-au batut intre ei. In plus, Antanta si alte cateva tari au intervenit de partea Albilor, ceea ce a agravat razboiul civil.

Rosu Frontierele la 1921Portocaliu Zona controlata de bolsevici, noiembrie 1918Albastru- Avansarea maxima a Albilor Razboiul s-a purtat pe trei fronturi principale: cel estic, cel sudic si cel de nord-vest. Razboiul poate fi impartit in mare in trei perioade.

Prima perioada a razboiului a durat de la Revolutie pana la Armistitiu. Conflictul a inceput cu grupuri de rusi dezertori, principala forta fiind proaspata formata Armata Voluntara in regiuna raului Don, carora li s-a alaturat mai tarziu, in Siberia, Legiunea Ceha. In rasarit, existau de asemenea doua administratii antibolsevice, Komuch in Samara si guvernul nationalist siberian aflat in Omsk.

Cea mai mare parte a luptelor din aceasta perioada a fost sporadica, implicand numai mici grupuri, in mijlocul unei scene strategice care se schimba pe zi ce trece. Printre cei implicati in lupta s-au aflat Legiunea Ceha, sau Cehii Albi ( Bielocehi), polonezii din Divizia a 5-a de Puscasi Polonezi si unitatile bolsevice Puscasii Rosii Letoni, Krasnie Latisskie strelki). A doua perioada a razboiului a fost perioada hotaratoare si a durat numai din martie pana in noiembrie 1919. La inceput, armatele Albilor au avansat cu succes dinspre sud (sub conducerea lui Anton Denikin), dinspre nord-vest (sub conducerea lui Nicolai Nicolaevici Iudenici) si dinspre est (sub conducerea lui Alexandr Vasilevici Kolceak), reusind sa impinga inapoi nou-formata Armata Rosie, croindu-si drum catre Moscova. Dar Lev Trotki a reusit sa reformeze Armata Rosie, a oprit inaintarea lui Kolceak in iunie, iar pe Denikin si pe Iudenici i-a respins in octombrie. Puterea de lupta a lui Kolceak si a lui Denikin a fost distrusa aproape simultan pe la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboiul Civil Rus
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 405 cuvinte
Nr caractere:
11 968 caractere
Marime:
6.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!