Războaiele daco române și consecințele lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dacii sau getii fac parte din marele grup etnic al tracilor si constituie cea mai insemnata ramura a lui, avand o civilizatle, o cultura si o istorie politica pe care n-a egalat-o nici o alta ramura. Se poate spune ca dacii sau getii reprezinta elita numerosului grup al tracilor. Cu privire la multimea acestor traci, Herodot face o afirmatie de cea mai mare importanta : ,,Neamul tracic -- spune el in cartea a cincea a Istoriilor sale -- este, dupa acela al indienilor, cel mai mare dintre toate. Daca ar avea un singur domnitor si ar fi uniti intre ei, ar fi de neinvins si, dupa cum cred ei, cu mult mai puternici decat toate popoarele. Obiceiuri au cam aceleasi toti, afara de geti si de travsi si de cei cari locuiesc mai sus de Crestonei".

Intr-adevar, tracii se intindeau pe o suprafata enorma, de la Marea Egee si din vestul Asiei Mici pana in mlastinile Pripetului si de la cadrilaterul Boemiei pana spre Bug. Ei erau impartiti insa intr-o sumedenie de neamuri care se dusmaneau intre ele. Din cauza aceasta nici nu se puteau apara cum trebule si au fost supusi de diferiti cuceritori.

Cei mai insemnati insa dintre toate neamurile tracice au fost dacii sau getii. Sunt doua denumiri pentru omul, si acelasi popor, dupa cum munteni, moldoveni si transilvaneni sunt trei denumiri pentru aceeasi realitate etnica : romanii. Istoricul, geograful si etnograful antic Strabo arata de altfel limpede ca dacii si getii vorbesc ,,aceeasi limba". Impartiti intr-un mare numar de triburi, ei locuiau tinutul cuprins intre, Tisa, Dunare, Marea Neagra si Nistru, trecand in unele parti si peste aceste hotare. Astfel, la sudul Dunarii, ei se intindeau pana la muntii Balcani, mai ales in partea de est, dinspre mare. Spre rasarit, treceau Nistrul, inalntand pana spre Bug, iar spre apus, ajunsesera pana la Dunarea panonica.

In secolul al II-lea i.e.n. are loc si inaintarea puterii romane in Peninsula Balcanica. Regatul macedonean care, in urma luptei de la Pydna, in 168, fusese impartit in patru parti puse sub privegherea Romei, este desfiintat si transformat in provincie romana in anul 146, in a doua jumatate a secolului au loc numeroase lupte intre romani de o parte, ilirii, celtii si tracii de la Dunarea mijlocie, de cealalta. Acestia din urma ataca mereu si prada tinuturile ocupate de romani sau protejate de ei. In cateva randuri izbutesc chiar sa bata armatele romane, nu pot insa pana la urma sa impiedice inaintarea inceata, dar sigura, a legiunilor. In multe din aceste razboaie si expeditii de prada spre miazazi, getii au fost tovarasii celtilor, tracilor si ilirilor, impartind cu ei castigul, dar avand asupra lor urmatorul avantaj : in caz de pericol, se retrageau dincoace de Dunare, pe cand ceilalti ramaneau expusi represiunilor romane. Rezultatul final al acestor lupte a fost o slabire completa a neamurilor celtice, ilirice si tracice de la sudul Dunarii care in curand vor inceta sa mai joace un rol politic, prinse intre puterea Romana in plina expansiune de o parte si statul dacic care va ajunge sub conducerea lui Buerebista la cea mai inalta expresie a sa, de cealalta.

Ridicarea statului dac in secolul intii inaintea erei noastre se explica prin-tr-un complex de factori, in primul rand, cresterea puterii economice a masei poporului; apoi, ivirea unei personalitati politice si militare remarcabile, regele Buerebista, cel mal de seama carmuitor pe care 1-au avut stramosii nostri, se adauga, in sfarsit, si o conjunctura externa favorabila, slabirea vecinilor celti, iliri si traci in urma indelungatelor conflicte cu romanii. Se pare ca Buerebista a avut o lunga domnie, scriitorul lordanes din secolul al Vl-lea al erei noastre daca inceput al ei anul 82 i.e.n., an ce a fost insa pus in dubiu de cercetari recente, care asaza inceputul stapinirii lui intre anii 70 si 60. Razboaiele pe care le-a purtat Buerebista cu neamurile vecine au fost incununate de succes. Ca urmare a izbanzilor sale militare, Buerebista realizeaza un stat cu o suprafata considerabila, cuprinzand nu numai toate teritoriile locuite de daco-geti, dar si unele din teritoriile vecinilor celti, iliri si traci. Hotarele acestui stat erau spre rasarit tarmul Marii Negre si Bugul, spre miazanoapte Carpatii Padurosi, spre apus cadrilaterul boem, Dunarea mijlocie si Morava, spre miazazi, muntele Haemus sau lantul Balcanllor. Capitala acestui intins stat a fost orasul Argedava. Nu se stie precis unde era situat: unii invatati 1-au identificat cu Arcidava, in Banat; altii 1-au asezat pe Arges, la Popesti, iar recent s-a emis parerea ca ar fi fost in muntii Orastiei, poate chiar la Costesti, unde alaturi de cetatea din munte sint urmele unei intinse asezari civile.

Dintre urmasii lui Buerebista, in genene stapanitori slabi, care nu se pot asemana nici pe departe cu marele lor predecesor sau cu succesorul lor, eroicul Decebal, rege dac (86-106). In timpul domniei lui, statul geto-dac atinge apogeul dezvoltarii economice si politice. A luptat impotriva romanilor incercand sa organizeze o coalitie a populatilor dace, sarmate si germanice din N.Carpatilor. Victorios la inceput, a fost in cele din urma infrant de romani in urma a doua razboaie grele 101-102 e.n. si 105-106 e.n. S-a sinucis pentru a evita umilinta captivitatii.

Decebal -- pe care o inscriptie descoperita nu de mult pare a-1 arata ca fiu al fostului rege Scorillo -- izbuteste sa refaca unitatea politlca a dacilor. Autoritatea lui se intinde peste intreg tinutul dintre Tisa, Dunare si Nistru ; pareau ca se intorc -- si de fapt s-au si intors pentru citva timp -- vremurile lui Buerebista.

In anul 87e.n. campaia initiata de Domitianus, sub conducerea generalului Corneliu Fuscus cinci sau sase legiuni trec Dunarea pe un pod de vase si inainteaza prin Portile De Fier Ale Transilvaiei, aici in apropierea satului de astazi "Bucova" intr-un loc numit Tapae, legiunile sunt surprinse de daci. Una din legiunile romane este nimicita aproape in intregime, steagurile si masinile de razboi fiind capturate de autohtoni. Insusi comandantul de cucerire Fuscus este ucis in lupta Dezastrul luptei este recunoscut de mai multi istorici latini (Tacitus, Martial, Iuvenal ). Numele conducatorului armatei dace este consemnat numai de unul singur Tacitus, este vorba de Diurpaneus, un tarabostes din sud-vestul Daciei In urma bataliei datorita fortei de lupta si tacticii duse, il determina pe batranul Duras sa lase tronul biruitorului lui Fuscus. Diurpaneus purtand supranumele Decebal ("Cel puternic", "Cel viteaz") devine astfel rege in anul 87. El este recunoscut unic conducator de toti geto-dacii liberi, atrasi de virtutile regelui aureolat de legenda. In anul 88 romanii reiau ofensiva in frunte cu, generalul Tettius Iuianus guvernator al provinciei Moesia Superior, trece Dunarea si urmeaza acelasi drum ca si Fuscus. Batalia are loc tot la Tapae dar de data aceasta biruitori ies romanii, Cassius Dio scrie ca insusi Tettius ucide mai multi dusmani de frunte Tot el aminteste de scaparea rusinoasa a lui Vezina "al doilea dupa Decebal" , "vice-regele" (prefacandu-se mort fuge noaptea de pe campul de lupta ) Tettius Iulianus continua inaintarea spre Sarmisegetuza, pentru a nu cadea intr-o cursa intinsa de Decebal el organizeaza tabara in apropierea cetatii. Profitand de acest ragaz Decebal cere pace. Tettius nu o

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Razboaiele daco romane si consecintele lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
4 510 cuvinte
Nr caractere:
21 394 caractere
Marime:
1.10MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imperiul dac, imperiul roman, razboaie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!