Proclamarea și cucerirea independenței

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Unul din obiectivele revolutiei de la 1848 a fost si emanciparea nationala, sau independenta nationala. Dupa unire, dorinta romanilor era aceea de a-si castiga independenta. Toate marile evenimente care au loc dupa 1859 au ca tel independenta (aducerea printului strain, Constitutia din 1866, obtinerea firmanului de investitura a domnitorului Carol I, infiintarea Agentiilor diplomatice in strainatate si incheierea Conventiei comerciale cu Austro-Ungaria in 1875). Imperiul rus ce nu renuntase la ideea stapanirii Bosforului si Dardanelelor vrea sa sprijine rasculatii. Sprijinul rus vine cand turcii erau gata sa opreasca rascoala. Romania simpatiza cu evenimentele din Balcani si a inceput demersuri pentru a obtine independenta. Romania se proclama neutra fata de evenimentele din Balcani, dar Marile Puteri nu ii garanteaza neutralitatea. In aceste conditii, Romania va incheia o alianta cu Rusia, alianta ce ar fi dat posibilitatea Romaniei sa ajunga la independenta de stat si sa evite in acelasi timp pericolul ca infruntarile dintre ostirile rusiei si ale Imperiului Otoman sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei.

O delegatie condusa de I. C. Bratianu (seful guvernului) a plecat in Crimeea, la Livadia, pentru a discuta cu tarul Alexandru al II lea pozitia Romaniei in viitorul conflict. Discutiile din septembrie 1876 nu au fost finalizate si are loc o noua intrevedere in aprilie 1877. La 4 aprilie 1877 a fost semnata Conventia romano-rusa care : Rusia se baza si pe neutralitatea Austro-Ungariei, neutralitate pe care rusii o compensau cu teritorii din Bosnia si Hertegovina.

La 12 aprilie Rusia a declarat razboi Portii, iar rusii au intrat in Romania pentru a trece Dunarea. Romania si-a mobilizat armatele de-a lungul Dunarii dar nu au luat nici o atitudine fata de rusi. Acest lucru este sesizat de turci care incep sa banuiasca existenta unei aliante intre romani si rusi. De aceea, turcii au bombardat Calafatul si ca raspuns romanii au bombardat cetatea Vidinului.

La 9 mai 1877, in sedinta Camerei deputatilor, Mihail Kogalniceanu (ministrul de externe) a raspuns unor intrebari ale deputatilor. Acestia cereau ministrului sa-si spuna parerea fata de Conventia romano-rusa. La 10 mai 1877 are loc adunarea solemna a Senatului si se proclama independenta Romaniei.

Romania trebuia sa-si castige independenta in razboiul din 1877-1878. In primavara anului 1877 Dunarea era mare. Trupele tariste au fortat de cateva ori Dunarea dar n-au putut sa treaca. Rusii au trecut in sudul Dunarii, reusind sa inainteze pana dincolo de Balcani.

Turcii isi retrag armata de la Vidin si organizeaza la Plevna una din cele mai puternice rezistente. Organizarea acesteia va duce la infrangerea armatelor tariste ce sunt nevoite sa se retraga in pasul Sipka. Marele duce Nicolae, comandantul fortelor rusesti, trimite o telegrama printului Carol, prin care ii cere insistent sprijin militar. Romanii vor trece Dunarea si domnitorul nostru va primi comanda unui sector ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proclamarea Si Cucerirea Independentei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
876 cuvinte
Nr caractere:
4 987 caractere
Marime:
9.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!