Procesul Nazistior

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ma aflu in acest loc, in fata domniilor voastre, judecatatori ai statului Israel, pentru a expune rechizitoriul impotriva lui Adolf Eichrmann. Nu sunt singur. Aici, in acest moment, sunt asistat de sase milioane de acuzatori; dar ei nu pot striga catre acela care sade aici: Te acuzam! , fiindca cenusa lor formeaza gramezi printre colinele din Auschwitz, mormintele lor sumt imprastiate pe toata suprafata Europei. Sangele lor striga, dar vocea lor a amutit de multa vremea. Cu aceste cuvinte si-a inceput rechizitoriul procurorul general Ghideon Hausner in fata Tribunalului din Ierusalim la 11 aprilie 1961, ora 9: 00, in procesul criminalului german de razboi Adolf Eichmann. Actiunea a facut parte dintr-o actiune ampla serie de procese internationale pentru crime de razboi, initiata imediat dupa sfarsitul Celui de Al Doilea Razboi Mondialimpotriva liderilor nazisti care au provocat holocaustul, exterminarea populatiei evreiesti si de alte nationalitati, mai ales in lagare de concerntrare. Primele si cu cel mai mare ecou au fost procesele de la Nurnberg.

Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat cu capitularea Germaniei pe 8 mai 1945 si a Japoniei pe 14 august 1945. Statistic, acest conflict militar a depasit detasat toate razboaiele. Aproximativ 1. 7 miliarde de oameni din 61 de natiuni au fost angajati intr-un conflict purtat pe pamant, pe mare si in aer, in Europa, Asia de est si sud-est, nordul Africii si insulele Oceanului Pacific.

Imediat dupa incheierea razboiului, fortele Aliate Occidentale, victorioase, au organizat o actiune pentru aducerea in fata justitiei a celor considerati responsabili nu numai de declansarea razboiului ci si de comiterea a nemurate atrocitati. Aliatii au stabilit tribunale militare pentru judecarea celor care au comis crime de razboi. Prin aceste actiuni, se poate spune ca Al Dilea Razboi Mondial a contribuit si la dezvoltarea dreptului international.

Inca din toamna anului 1945 atentia opiniei publice internationale a fost indreptata in special asupra tribunalelor pentru crime de razboi instituite la Nurnberg, Germania, de cele patru Mari Puteri (Statele Unite, Anglia, URSS si Franta). Pentru prima data, aici au fost judecati liderii mazisti aflati pe cele mai inalte pozitii in conducerea statului german hitlerist, invinuiti de crime odioase.

Primii pasi ai acestui demers fusesera facuti inca din luna mai acelasi an, 1945, imediat dupa capitularea Germaniei, cand Statele Unite, Marea Britanie si Franta au inceput sa duca tratative cu URSS pentru a li se alatura in urmarirea, prinderea si judecarea criminalilor de razboi. In acest sens, Statele unite l-au trimis in Europa pe Robert H. Jackson, de la Curtea Suprema de Justitie, pentru a trata cu delegatia britanica, condusa de Lordul Cancelar Sir David Maxwell-Fyfe, cu delegatia sovietica, al carei sef era vicepresedintele Curtii Supreme a USSR, I. T. Nikitsenko, si cu o delegatie a Republicii Franceze, condusa de un consilier al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul Nazistior
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 365 cuvinte
Nr caractere:
7 937 caractere
Marime:
13.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
nazism, regim totalitar
Predat:
la liceu
Sus!