Primul Razboi Mondial, conflictul militar ce a durat 4 ani (1914 - 1918), a inceput ca un razboi local european intre Austro-Ungaria si Serbia pe data de 28 iulie 1914, apoi a fost transformat intr-un razboi mai amplu ce cuprindea toata Europa dupa declaratia de rozboi impotriva Rusiei la data de 1 august 1914. La acest razboi au luat parte 32 de state dintre care 28 incluzand Marea Britanie, Rusia, Italia si Statele Unite s-au opus coalitiei numite Puterile centrale din care faceau parte: Germania, Imperiul Otoman, Austro-Ungaria si Bulgaria. Cauza imediata a izbucnirii razboiului intre Serbia si Austro-Ungariat a fost asasinarea in Bosnia a ducelui Francis Ferdinand. Cauzele principale ale razboiului sunt: spiritul de intens nationalism ce predomina in Europa in secolele XIX-XX, rivalitatea politica si economica dintre natiuni si stabilirea in Europa a doua armate foarte puternice si rivale.
Nationalismul
Revolutia Franceza si spiritul erei lui Napoleon au imprastiat in toata Europa ideea unei democratii care afirma ca oamenii au drepturi egale indiferent de origine, limba si idealuri politice.
Imperialism
Spiritul de nationalism s-a manifestat de asemenea si prin conflicte economice. Revolutia industriala, care a avut loc in Marea Britanie la sfarsitul secolului al XVIII -lea, in Franta la inceputul secolului al XIX -lea si in Germania dupa 1870, a produs o crestere semnificativa a productiei de manufacturi si de asemenea cresterea concurentei pe pietele mondiale.
Expansiunea militara
Ca resultat a tensiunilor presente, statele
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.