Popoarele turcești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pe la anul 1224 Gazi Suleyman-sah, invins de Ginghiz-han, se indrepta spre locurile numite azi Erzingean si Ahlat din Anatolia, unde se stabili impreuna cu cei 5000 de soldati ai sai.

Dupa moartea lui Genghiz-han, Suleyman, cuprins de nostalgie, vru sa se intoarca in locurile natale. Dar, cand trecu calare Eufratul, cazu de pe cal si se ineca.

Moartea sahului aduse si destramarea poporului sau, triburile se risipira. Unul din fii, Ertogrul, sosi la Erzurum, apoi isi continua drumul spre apus. Dar in cale se intalni cu doua armate care se bateau. Alaeddin sultanul selgiuchin lupta impotriva bizantinilor si mongolilor. Ertogrul il ajuta pe Alaeddin, care parea sa fie pe punctul de a fi invins, si astfel fura respinsi bizantinii si mongolii. Alaeddin, drept recunostinta pentru ajutorul dat, darui lui Ertogrul, spre a locui, muntii Melani, regiune arida, aflata la apus de orasul Ankara.

Asa incepe istoria viitorului stat otoman, unul dintre cele mai intinse imperii cunoscute in istorie.

Dar aceasta este doar o parte din istoria turcilor. Istoria acestui popor este foarte veche si plina de traditii mitologice. Dupa traditie, cel dintai intemeietor al neamului turcesc ar fi Oguz-han, fiul lui Kara-han. Din cauza credintei sale, (fiind idolatru), Oguz-han si-ar fi atras mania tatalui sau, si astfel tatal si fiul au inceput o lupta care a tinut 70 de ani, pana la urma iesind invingator Oguz-han. Civilizatia si cultura Turciei de azi sunt rezultatul unei evolutii de cincisprezece secole. Turcii anatolieni au parasit leaganul lor natal, inaintand secol de secol prin nesfarsitele stepe ale Asiei, venind in contact cu partu religii si numeroase civilizatii, invatand de la fiecare cate ceva, pasind mii de kilometri si asezandu-se pe un pamant scaldat de patru mari, pamant ce le-a devenit patrie. Inaintea turcilor catre viitoarea lor patrie este redata deosebit de sugestiv de luceafarul poeziei romanesti Mihai Eminescu: Triburile razboinice turce au coorat de pe crestele Muntilor de Aur (Muntii Altai), raspandindu-se in Tinutul celot sapte rauri (sud-estul Kazahstanului de azi) si cucerind treptat, cu puterea armelor toate teritoiile pana la fluviul Amu-Daria. Cercetarile istorice au stabilit ca in tinuturile de stepa, marginite spre nord si nord-est de regiunile agricole ale Asiei Centrale, locuiau inca din sec. al VI-lea e. n. populatii de pastori facand parte din grupul de limbi turce. Partea de est a Turkestanului de azi, strabatuta de marele drum de caravane din China spre Asia de Mijloc era locuita de uiguri. Unii din membrii societatii uigure se indeletniceau cu pastoritul, iar altii cu agricultura, sub influenta populatiei locale de origine iraniana. Oguzii s-au statornicit pe cursul inferior al fluviului Amu-Daria si stepele cuprinse intre Marea Aral si Caspica. La mijlocul secolului al VI-lea se formase hanatul turc in regiunea muntilor Altai si in stepele din Tinutul celor 7 rauri. Intre anii 563 si 567 acest hanat incheie o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Popoarele Turcesti
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 378 cuvinte
Nr caractere:
11 617 caractere
Marime:
17.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
turcia, popoare
Predat:
la liceu
Sus!