Platon și Aristotel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Platon si Aristotel au fost ganditori greci care au lasat mostenire generatiilor succesive un mod de interpretare a lumii care a pus practic bazele filosofiei.

Platon s-a nascut cetatean liber al Atenei in 427-27 i.Hr. El a apartinut unei familii bogate al carei arbore genealogic poate fi urmarit pana la ultimul rege al Atenei. Traditia sugereaza ca numele sau adevarat era Aristocles si ca Platon era o porecla capatata fie datorita largimii umerilor, fie datorita stilului sau. Educatia sa includea cititul si scrisul, muzica, pictura si poezia si, ca necesitate a cetatenilor liberi, gimnastica - de fapt un antrenament cu arme, in vederea apararii orasului.

Chiar daca grecii ii numeau pe toti non-grecii "barbari", acesta nu era neaparat un apelativ rasist deoarece ei cunosteau si respectau civilizatiile din Egipt si Persia; alfabetul lor - stramosul tuturor scrierilor noastre occidentale - provenea din Orientui Mijiociu la fel ca abilitatile in prelucrarea metalelor si constructia navelor. Grecii ii numeau barbari

pe egipteni si pe persi deoarece limbile lor sunau ciudat in urechile grecilor care aveau impresia ca aud un zgomot (bar bar). Limba era fundamentul culturii grecesti. Evreii au creat poeziile de dragoste si poeziile cu tenta religioasa, in vreme ce, cu exceptia romanului, grecii au creat toate celelalte forme ale literaturii: epica, comedia si tragedia, dar si istoria, economia si filosofia.

Piesele si politica

Cat de atasati erau grecii de limba si de formele literare pe care le creasera poate fi observat in rezultatul expeditiei dezastruoase condusa de Platon din Atena spre colonia Siracuza din Sicilia, in 367 i.Hr. Scopul era de a concretiza ideile lui Platon referitoare la o guvernare dreapta, dar incercarea a dus la un razboi civil. Atenienilor luati prizonieri li s-a oferit o sansa neobisnuita de a-si salva vietile. Populatia din Siracuza a dorit sa puna in scena piesele care fusesera prezentate recent la festivalul din Atena insa nu dispunea de texte: viata oricarui soldat capturat urma sa fie salvata daca acesta era capabil sa adauge chiar si un singur rand pentru reconstructia acestora!

Implicarea lui Platon in politica parea inevitabila. Bineinteles ca el era un filosof, insa se simtea mult mai profund un membru al statului-cetate, polis, termenul grecesc de unde provin cuvintele politica si politic.

Ce era un stat-cetate? Desi adesea condus de regi ereditari sau de conducatori auto-proclamati sau de alte orase straine, polis-ul era o comunitate locuita de cetateni liberi care isi aveau propriile indeletniciri si se ingrijeau de propria lor aparare. In mod ideal acestea nu erau mari - Aristotel sugera ca un stat-cetate ar trebui sa poata fi acoperit de sunetul unei trambite -- pentru a permite tuturor cetatenilor, care erau si razboinici, judecatori in caz de crima, publicul pieselor reprezentate, arbitrii politicii externe, sa se adune in cazuri de rascruce si sa-si indeplineasca principala lor misiune - apararea propriei libertati.

Pe la varsta de 20 de ani Platon l-a cunos-cut pe Socrate, a carui personalitate si ale carui opinii au devenit centrul interesului sau, si care a devenit personajul principal al dialogurilor ,ce urma sa le scrie. Daca Platon este primul dintre filosofi, ce au fost atunci Socrate si predecesorii sai? Raspunsul este ca ei erau cunoscuti ca "intelepti" iar activitatea lor nu era meditatia ci dezbaterile verbale aspre despre destin si dreptate, natura si zei, putere si lege.

Platon insusi considera ca dialogul era superior dezbaterilor scrise si este foarte probabil ca el sa-si fi compus dialogurile pentru a face reclama scolii pe care o infiintase. Filosofia este in acest sens o activitate "de ordin secundar", ceva mai putin decat discutia antagonica sau chiar agresiva dintre doi oameni, fiecare incercand sa demonstreze ca celalalt greseste, il contrazice sau nu stie nimic. Se poate spune despre Platon ca el a inventat aceasta filosofie "de ordin secundar".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Platon si Aristotel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 883 cuvinte
Nr caractere:
9 875 caractere
Marime:
15.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
platon, aristotel
Predat:
la gimnaziu
Sus!