Piramida lui Kheops

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Singura dintre cele sapte exceptionale creatii de arta considerate inca din antichitate ca fiind minuni ale lumii care mai exista in prezent este piramida faraonului Kheops. Monumentul se afla in Egipt la circa 25 km de Cairo capitala Egiptului, pe malul stang al Nilului in localitatea Giseh.

Se crede ca Marea Piramida ar fi fost construita timp de 20 ani. Inainte de inceperea activitatii de constructie, era necesara pregatirea terenului, care trebuia nivelat si de asemenea laturile sale trebuiau sa fie orientate fata de punctele cardinale. In centrul zonei propuse pentru constructie a fost lasata o portiune de roca nedislocata. Dupa ce se incheiau aceste pregatiri initiale, munca de constructie putea incepe. Insa acest proces a pus in fata egiptologilor o serie de probleme greu de rezolvat. In ciuda faptului ca piramida insasi poate fi studiata, si cu toate teoriile formulate pana acum, nu se stie exact cum a fost construita piramida. Egiptenii antici nu cunosteau scripetele si nici sistemul de scripeti, acest lucru intamplandu-se la peste 2500 ani dupa construirea Marii Piramide, cand romanii au ocupat Egiptul. Singurele instrumente mecanice disponibile erau rolele (tavalugele) si parghiile. Cu ajutorul acestor mijloace primitive se pare ca au fost deplasate si inaltate toate statuile si obeliscurile din Egiptul Antic.

1. S-au folosit rampe care inconjurau constructia pe masura ce aceasta se inalta. Ideea rampei care ar fi inconjurat piramida pare destul de plauzibila. In jurul celor 4 laturi ale piramidei s-ar fi inaltat rampe din caramizi de lut pe masura ce piramida se inalta, in timp ce blocurile uriase de piatra erau urcate pe tavalugi sau role. Imediat ce blocul trecea de ultimele role, acestea puteau fi mutate in fata, iar blocul era tras inainte si mai sus de catre grupuri de oameni, cu ajutorul franghiilor. Daca, din punct de vedere teoretic, acest lucru pare realizabil, din punct de vedere practic, lasa de dorit. O panta cu inclinatie mica, ceruta de greutatea blocurilor de piatra ar fi creat doua probleme majore: a) Grupurile de oameni care trebuiau sa aiba grija de colturi si sa pastreze blocurile in echilibru pe role b) Problema ridicarii blocurilor din ce in ce mai sus si in jurul structurii, pentru a ajunge in cele din urma la nivelele superioare. Acest procedeu ar implica o forta de munca impresionanta, si este greu de imaginat multimea celor care ar fi trebuit sa urce si sa coboare acele rampe. 2. Existenta unei singure rampe, ce se inalta odata cu ridicarea piramidei. Aceasta teorie a rampelor externe este propusa de catre decanul egiptologilor francezi - Jean-Philippe Lauer. Intr-adevar, ceea ce propune el este extrem de interesant, dar presupune de asemenea cateva probleme. Lauer sustinea existenta unei singure rampe, ce se inalta o data cu ridicarea piramidei. Procedeul pare usor de aplicat, insa aplicandu-se cateva calcule matematice, apare semnul de intrebare. Cea mai inclinata panta pe care ar fi posibila ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piramida Lui Kheops - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 084 cuvinte
Nr caractere:
5 568 caractere
Marime:
11.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
piramida, khepos
Predat:
la gimnaziu
Sus!