Palatele cretane din lumea greacă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai timpurie civilizatie europeana de nivel inalt, civilizatia cretana, a luat nastere in bazinul oriental al Marii Mediterane, pe insula Creta. Dupa declinul civilizatiei cretane, locul in acest spatiu i-a fost luat de cultura miceniana, elenofona, "bogata in aur".

Insula Creta este situata in extremitatea sudica Marii Egee impanzite de insule, intre Grecia si Asia Mica. Este posibil ca civilizatia cretana sa fi fost rezultatul unei dezvoltari interne, dar este mult mai probabil sa fi fost stimulata de legaturile comerciale si culturale cu Asia Mica si in masura mai mica cu Egiptul.

Creta avea in jurul anului 1950 i.e.n. palate splendide, orase mari si prospere, acestea fiind probabil rezultatul atat al productiei pe scara mare a uleiului de masline si a vinurilor, cat si urmare a comertului practicat intens in zona de rasarit a Marii Mediterane.

Grecii au pastrat in secole ulterioare memoria grandorii cretane, dar istoria acestei civilizatii este invaluita in legenda. Conform celei mai cunoscute dintre ele, orasul elen Atena trimitea regelui cretan Minos in fiecare an, drept tribut, tineri si fecioare, acestia fiind sacrificati Minotaurului, monstrul jumatate om, jumatate taur, din adancul labirintului. In cele din urma, eroul atenian Tezeu omoara bestia si reuseste sa scape din labirint. Datorita legendei, adjectivul "minoic", derivat din numele Minos, este folosit in expresia "civilizatia minoica", sinonim pentru "civilizatia cretana".

In realitate, vor fi fost sacrificati tauri. Iar singurii expusi pericolului erau acrobatii, antrenati sa execute salturi peste tauri, prinzandu-se de coamele acestora. Frescele viu colorate, pictate pe peretii palatului de la Knossos, ne sugereaza ca membrii societatii minoice erau optimisti, relaxati si iubitori ai placerilor vietii. Se pare ca populatia era pasnica si se simtea in siguranta, deoarece palatele si orasele nu erau fortificate si secole de-a randul soldatii nu au purtat armuri.

Palatele erau formate dintr-un sir de incaperi complicat distribuite. Se presupune ca cel mai mare palat, cel din Knossos, era resedinta regala, dar la fel de

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Palatele Cretane din Lumea Greaca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 492 cuvinte
Nr caractere:
7 485 caractere
Marime:
29.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
cultura, civilizatii, palate
Predat:
la liceu
Sus!