Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideratii privind istoria locala

Pornind in acest studiu de la cateva izvoare scrise medievale am tinut seama sa precizez unele aspecte referitoare la confuziile privind atestarea documentara, atat a satului Oteleni, cat si a satului Handresti, localitati ce formeaza in zilele noastre comuna Oteleni a Judetului Iasi.

Aceste doua sate sunt atestate documentar inca din Evul Mediu si au continuat sa isi pastreze toponimul de la prima atestare documentara pana azi. Sunt sate romanesti vechi care de-a lungul secolelor au primit si unele influete din partea unor populatii venite in timpul bejeniei sau in alt context istoric, dar acestui fapt o sa dau o atentie deosebita in alt continut.

Satul Oteleni

Azi mai intalnim toponimul Oteleni in judetul Vaslui, ca sat ce intra in componenta comunei Honceni, pe vremuri facea parte din tinutul Falciului, Plasa de Mijloc. Acest sat este aproximativ la fel de vechi ca si satul Oteleni ce apartine judetului Iasi, care pe vremuri facea parte din tinutul Romanului, Plasa Siretul de Sus. Cu toate ca aceste doua localitati sunt asezate in zone geografice diferite cu distante considerabile intre ele, identicitatea toponimelor nu este intamplatoare fapt ce il voi demonstra in acest studiu argumentat.

Aceasta asemanare toponimica ne duce cu mintea la Otel nume de boieri vechi, amintiti in uricile slavone ale secolului al XV - lea. La 15 martie 1497 Stefan Voda intarind lui Mihail Cupcici mosia sa Hotceni spune ca "mosia a fot hotarata si stalpita de pan Otel Miedar ". Deci miedarul Otel , adica boier fiind vecin cu Mihail Cupcici a capatat de la domn porunca de a hotarnici el mosia vecinului sau. Miedar era o slujba, adica boier care strangea miedul , facut din hostopina de la fagurii de miere. Vadaritul va fi o zeciuiala mai pe urma privind derivatele din miere. Inaintas al acestui Otel miedar ar trebui sa fie Otel, boier fara titlu, in uricul lui Bogdan Voda din 1449 dat si ca vornic tot sub Bogdan in 1451, ca sa apara apoi boier fara titlu, in primul an al domniei lui Stefan cel Mare, ceea ce dovedeste ca Otel a fost de partea lui Bogdan si Stefan, si dintre primii boieri care au sprijinit domnia lui Stefan Voda contra lui Petru Aron. (batalia de la doljesti!!!)

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oteleni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 165 cuvinte
Nr caractere:
4 892 caractere
Marime:
10.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
istorie, studiu, izvor, medieval, oras, iasi, documentatie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Mihai Vasilencu
Sus!