Originea Tracilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tracii sunt cei mai vechi locuitori din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic carora, datorita autorilor antici, le cunoastem numele. Dar pentru a studia originea tracilor este necesar sa stim cine au fost predecesorii lor. Despre aceasta ne povestesc doar materialele descoperite de arheologi.

In linii mari se poate afirma ca la etnogeneza tracilor au participat doua componente de baza: triburile locale de agricultori si crescatori de animale din spatiul Carpato-Balcano-Pontic si triburile de pastori veniti din stepa euroasiatica, numiti conventional indoeuropeni.

Indoeuropenii se evidentiaza incepand cu intersectia mileniilor III - II i. Chr. Aceste triburi de pastori s-au extins din stepa euroasiatica pana la oceanul Atlantic la Vest si raul Ind la Est.

Ei inaltau pretutindeni tumuluri - Kurgane, unde isi inhumau (apoi si incinerau) mortii peste care asterneau ocru rosu-simbol al sangelui, adica al vietii. La inceput toti indoeuropenii vorbeau aceeasi limba.

Cu timpul, insa, contactele lor cu diverse triburi locale au dat nastere unor mari grupuri etnice: iranienii, elinii, italicii, celtii, germanicii.

in spatiul Carpato-Dunarean triburile de pastori indoeuropeni au intrat in contact cu triburi sedentare neolitice. Unele dintre acestea sunt cunoscute ca purtatori ai culturii Cucuteni (sau Cucuteni-Tripolie), recunoscuta in istorie drept cea mai veche civilizatie europeana. Convetuirea triburilor venite cu cele locale a pus baza unei prime sinteze, conventional numite pretracice. Indoeuropenii si-au impus limba, dar au fost asimilati de catre populatia locala. O problema discutata de catre istorici este determinarea timpului si locului acestei sinteze.

Istoricii bulgari sustin ca sinteza s-a produs in Peninsula Balcanica inca in epoca neolitica (mileniile IV-III i. Chr.). Istoricii romani scriu despre o asemenea sinteza in epoca bronzului. Ea si-a gasit expresie in cultura arheologica Monteoru (mileniul II i. Chr.) La cumpana mileniilor II-I i. Chr., odata cu inceputul epocii fierului, in spatiul Balcano-Carpatic se cristalizeaza etnia tracilor timpurii. (La est de Carpati sapaturile de la Sihleanu, Ramnicile, Holercani, Hansca; in spatiul intracarpatic -Igrita-Lapus si la sud-vest de Carpati - Suzoni, Bolde-Karaburma). Istoricii romani considera ca grupurile pretracice, constituite in regiunea actualului Banat (Romanesc si Sarbesc), s-au extins spre Vest in secolele XIV-XII i. Chr., atingand bazinul Transilvaniei si Est-Carpatic, unde au intrat in contact cu triburile culturii Noua. in Transilvania, in afara de cultura Noua, erau prezente si alte culturi locale - Wieltemberg, Otomani etc.

in urma contactelor dintre diferite triburi s-au format tracii timpurii. Acest proces are loc in perioada trecerii de la epoca bronzului la cea a fierului. Epoca fierului se imparte in doua faze (varste). Prima faza a fierului, raspandita la tracii timpurii, era numita Hallstattul tracic (dupa o localitate din Austria) si cuprinde perioada anilor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Originea Tracilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 573 cuvinte
Nr caractere:
12 770 caractere
Marime:
15.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!