Originea, constituirea și treptata consolidare a regalității medievale între secolele V-XI

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prabusirea Imperiului Roman de Apus si stabilirea triburilor germanice in provinciile acestuia au creat premisele social-economice si politice necesare organizarii statale la germanici si inlocuirii Imperiului Roman cu regate romano-germanice sau barbare. Spre deosebire de conceptul roman, care considera statul o institutie publica, res publica, si pe locuitorii sai cetateni, cives, conceptul germanic socotea statul o stapanire cu caracter patrimonial, dobandit prin cucerire, regele fiind seful unui grup de invadatori.

Regele conducea in primul rand familia sa, compusa din copii, rude, sclavi de pe domeniile asupra carora isi exercita stapanirea. Era urmat de insotitori, compagnons, oameni liberi, uneori de rang nobil. Tovarasia (compagnonnage) era adesea intarita printr-o fratie jurata (franternite jure) 1 care implica consecintele unei inrudiri naturale. Exista, de asemeni, si inrudirea de sprijin. Cei ce se uneau prin aceste legaturi isi datorau protectie, atunci cand prietenia era conceputa ca o paternitate; si ajutor pana la sacrificiul superm, cand prietenia era inteleasa ca o filiatie sau o fratie. Misiunea politica a regelui era aceea de sef al poporului, iar regalitatea, dupa cum scrie Guizot, reprezenta o putere sui generis, superioara celorlalte2. Prin cucerirea Galiei romane de catre franci s-a constituit si consolidat Regatul franc, care sub dinastia Merovingienilor ajunge cel mai puternic regat din Europa Apuseana. Clovis (481-511) este un mostenitor al regilor de la Soissons, care isi largeste prin cucerire statul si care isi obtine legitimitatea prin recunoasterea oficiala a imparatului roman de la Rasarit.

Preluand o parte din institutiile si functionarii fostului imperiu, noile regate au adoptat ca alfabet si limba oficiala scrisa limba latina. Pastrand titlul de rege al francilor, acesti regi adauga titlurile romane de print si de om ilustru. Titlul de Maiestate a apartinut imparatilor de la Constantinopol, dar treptat regii franci si l-au insusit. Ei adopta insemnele imperiale: coroana de aur, tronul, sceptrul, hlamida si tunica de purpura. Organul central de carmuire ramane curtea regala sau palatul regal. Acest palat avea un caracter itinerant, fiind stabilit succesiv in capitalele regatelor france: Paris, Orleans, Soissons etc. Monarhul era seniorul unui numar mare de vasali. In cadrul relatiilor vasalice, monarhii aveau o calitate intreita fiind stapanitori de intinse domenii funciare, varf al piramidei vasalice ca senior suprem si suveran al tarii. Intr-o epoca in care stapanirea funciara constituia bogatia esentiala, iar mijloacele de guvernare ale seniorilor proveneau, cu precadere, din resursele materiale, umane si militare ale propriilor domenii, autoritatea efectiva ca suveran era corelata cu puterea de senior funciar. Suveranul nu putea fi vasalul nimanui, datorita calitatii sale de sef de stat si de monah de drept divin.

Regele avea alaturi o suita de demnitari si curteni: conti, servitori ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Originea Constituirea Si Treptata Consolidare A Regalitatii Medievale Intre Secolele V XI
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 941 cuvinte
Nr caractere:
9 947 caractere
Marime:
18.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!