Oliver Cromwell

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oliver Cromwell, lord protector al Angliei, conducator in Revolutia Engleza si primul nobil care a guvernat in Anglia. Cromwell a condus ca Lord Protector din 1652 pana in 1658 sub singura constitutie scrisa a Angliei.

In timpul Razboiului Civil din Anglia (1642-1649), Cromwell a iesit din obscuritate pe basa credintei sale Calviniste puternice, talent militar inascut si personalitate puternica. Aceste caracterisitici l-au ajutat sa pastreze unite grupurile competitive care il invinsesera pe Carol I in prima faza a razboiului civil. Cromwell a cucerit Irlanda si Scotia si a facut din Anglia o putere militara de temut in Europa. A refuzat sa conduca fara autoritate constitutionala. Conducerea sa civila a introdus reforma electorala, toleranta religioasa moderata si primul adevarat Parlament Brtanic. El nu a suprevietuit revolutiei pe care a condus-o si dupa o perioada de haos politic a fost urmat la tron de Carol al II-lea. Cromwell s-a nascut in Huntingdon pe 24 Aprilie 1599 intr-o familie candva prospera. Educatia sa a inceput in scoala locala si a petrecut un an in Colegiul Sidney Sussex la Universitatea Cambridge. Moartea tatalui sau i-a intrerupt studiile si s-a intors acasa pentru a avea grija de mama si de mostenirea sa. In 1620 Cromwell s-a casatorit cu Elizabeth Bourchier, fiica unui negustor londonez, si au trait o viata linistita, intai in Huntingdon si apoi in Sf. Ives in Comitatul Cambridge. In 1636 a mostenit de la un unchi pamant si un mic birou in Ely, oras din estul tarii. Cromwell a devenit un bun strangator de taxe. Averile lui au crescut si pana in 1640 era unul din cei mai bogati oameni din Ely. In aceasta perioada Cromwell a capatat niste convingeri religioase care l-au facut sa creada ca este ales de Dumnezeu. A devenit o parte a unei retele de oameni care nu erau multumiti cu conducerea lui Carol I, despre care credeau ca, conducea intr-o maniera prea severa si ca nu facea suficiente eforturi pentru a opri romano-catolicii. Timp de 11 ani Carol guvernase fara sa convoace Parlamentul, si cand a fost obligat sa faca asta in 1640 pentru a strange bani ca sa opreasca o rascoala in Scotia, Cromwell si prietenii sai au cautat sprijin in Parlament.

Cand acesta a fost de acord au intrat in Camera Comunelor gata sa il infrunte pe rege. De la inceputul Parlamentului sau care a devenit cunoscut ca Parlamentul cel Lung, Cromwell era proeminent in dezbateri si era preocupat in special de o conspiratie Catolica inpotriva bisericii Protestante. Pe masura ce relatiile dintre Parlament si rege s-au inrautatit, Cromwell s-a oferit voluntar sa adune armata in ciuda lipsei sale de experienta militara.

In 1642, cand a inceput Razboiul Civil, Cromwell a deschis atacul impotriva regelui impreuna cu alti membri din Parlament.

Prima sa actiune militara a fost batalia din Edgehill in Octombrie. In urmatorul an a fost facut colonel al regimentului de cavalerie pe care l-a condus in succesive victorii. Cromwell si-a construit repede o ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oliver Cromwell - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 944 cuvinte
Nr caractere:
10 222 caractere
Marime:
15.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!