Napoleon Bonaparte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nascut in Corsica la 15 august, 1769, Napoleon a luptat in Revolutia Franceza si a imprastiat o multime regalista din Paris intr-o rafala. In 1796-1797, victoriile reputate impotriva austriecilor in Italia au facut din el un erou national. In anul urmator insa, tentatia de a cuceri Egiptul a luat sfirsit cand flota franceza a fost distrusa in Batalia Nilului de catre cea engleza, aflata sub comanda lui Horatio Nelson.

In ciuda acestui insucces Napoleon a profitat de o lovitura de stat din noiembrie 1799, devenind prim-consul, conducatorul real al Frantei. La inceputul anilor 1800, a introdus reforme legislative ample, sub numele de Codul lui Napoleon, care constituie si azi baza dreptului francez. In 1804, s-a autoincoronat imparat al Frantei. De atunci si pina in 1812 a ramas invincibil pe uscat, chiar daca Nelson i-a distrus fortele navale in batalia de la Trafalgar din 1805. Dezastruasa campanie din Rusia a fost primul dintr-o serie de esecuri ce a culminat cu abdicarea sa in 1814, in urma careia a fost exilat pe insula Elba, pe coasta nord-vestica a Italiei.

La inceputul lui 1812 Napoleon afla ca puterea sa nu este nelimitata. Vechea sa ambitie de a invada Anglia era impiedicata de slabiciunea comparativa a flotei franceze care nu dispunea de navele si resursele necesare pentru a lansa un atac in forta. Incercarea de a organiza un boicot al produselor englezesti in toata Europa, care spera ca va conduce la o revolta a somerilor britanici, a esuat, deoarece Spania, Portugali sau Rusia nu puteau fi controlate. Tentativa de a subjuga Spania si Portugalia s-a transformat in Razboiul Peninsular, in care francezii au fost infrinti de fortele engleze, spaniole si portugheze reunite sub comanda lui Sir Arthur Wellesley, viitorul duce de Willington.

Ulterior, Napoleon si-a indreptat atentia catre Rusia, pe care o considera o poarta spre India si bogatiile Orientului. In 1807, pe o pluta ancorata in mijlocul riului Niemen la Tilsit, in Prusia, a semnat un tratat de pace cu tarul Alexandru I. Cei doi imparati s-au inteles de minune. Voi fi secretarul tau, iar tu al meu, a spus Napoleon si si-au impartit Europa, Napoleon preluind vestul iar Alexandru estul.

In anul urmator, la o a doua intilnire, Alexandru a promis sa-I acorde lui Napoleon sprijin militar, in cazul in care Franta rea atacata de un alt inamic de-al sau Austria. Cu toate acestea, tarul a fost indemnat de familia si de consilierii sai sa renunte la alianta cu acest tiran patat de singe, cum il numea mama sa.

In 1809, cind a izbucnit razboiul cu Austria, trupele rusesti promise de tar nu si-au facut aparitia, iar Napoleon a trebuit sa lupte pentru victorie fara sprijinul acestora. Din acest moment, relatia dintre Napoleon si Alexandru s-a deteriorat. Tarul n-a dat curs cererilor imparatului pentru o prietenie reinoita si mai apropiata, ignorind chiar si amenintarile acestuia de agresiune armata, care au culminat cu concentrarea trupelot franceze in ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Napoleon Bonaparte - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 191 cuvinte
Nr caractere:
5 468 caractere
Marime:
12.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
napoleon, franta
Predat:
la liceu
Sus!