Monumente călătoare Egiptul antic obeliscuri la Istanbul în Turcia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Egiptul de Sus, la Luxor, in Teba, in fata marilor ruine, exista un singur obelisc la intrare, in stanga portii. Celalalt se gaseste la Paris, in Place de la Concorde, dus de francezi care le-au primit cadou de la Kedivul Mehmet Ali, suveranul Egiptului in 1831. A fost amplasat la 25 octombrie 1836, are o inaltime de 22, 83 m, cu latura bazei de2, 44m. Cel din Teba are o inaltime cu 2, 20 m mai mare.

La Istanbul, in Turcia, in At Meydani (Piata hipodromului, construita de imparatul Septimiu Sever), se afla 2 obeliscuri. Primul, numit Al lui Teodosie, a fost adus in 390, de la Teba. Este din porfir de Siena, inalt de 20 m si plin de hieroglife, iar in basoreliefurile de pe soclul sau apare imparatul Teodosie. Al doilea, numit zidit. Alcatuit din blocuri de piatra suprapuse, au hieroglife dar nu i se cunoaste originea, egiptenii faceau numai obeliscuri monolite.

Un alt monument venit de la Delfi, din Grecia alcatuit din 3 serpi incolaciti pe un soclu de aur si cu o cupa, in varf, tot de aur. Fusese facut pentru a comemora victoriile de la Plateea si Salamina impotriva persilor lui Xerxes. La Istanbul a fost adus de imparatul Constantin cel Mare, ca prada de razboi.

La Berlin, Altarul din Pergam (o constructie intreaga) descoperit, piesa cu piesa de Karl Humann pe acropola vestitei capitale a provinciei romane Asia. A fost adus si acoperit de o cladire in care a fost montata inca o constructie de mare dimensiune: poarta pietii din Milet, localitate situata nu departe de Pergam. Miletul - cetatea de bastina a lui Thales, filosof si matematician. Cele 2 constructii sunt inalte - poarta miletiana are un etaj cu coloane si lungi de 25-35 m.

La Berlin, in Muzeul Orientului Antic se gaseste in marime naturala: porta Babilonului, Poarta Istar construita de regii cetatii pe la anul 2000 i. C. constructie de culoare bleu-deschis, cu tauri si dragoni pe ea.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monumente Calatoare Egiptl Antic Obeliscuri La Istanbul In Turcia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
318 cuvinte
Nr caractere:
1 596 caractere
Marime:
4.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!