Modelul Britanic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Modelul britanic este expresia institutionala a unei conceptii politice opuse absolutismului; liberalismul, fundament pe libertatea individuala. In plan politic, Parlamentul, format din reprezentantii natiunii, detine suprematia in stat.

Odata cu moartea reginei Elisabeta (1603) tronul Angliei este preluat de regele Scotiei, Iacob Stuart. Unirea personala exercitata de IacobI asupra Scotiei si Angliei nu se reflecta in plan politic. Cele doua state isi pastreaza legile si institutile proprii.

Urmasul lui IacobI, Carol Stuart (1625-1649), consiliat de ducele de Buckingham, intra in conflict cu Parlamentul. Deficitul financiar tot mai acut il determina sa accepte Petitia Dreptului (1628), prin care Parlamentul refirma principiile din Magna Carta (libertatile mobiliare) fixand limitele puterii regale si garantand libertatea individuala. In fata refuzului Parlamentului de a reinnoi taxele vamale, traditional acordate regalitatii, CarolI dizolva forul legislativ. Din 1629 pana in 1640, regele conduce in chip absolutist, cu sprijinul ministrilor sai Laud si Strafford. Rascoala Scotiei si insuccesele militare il obliga pe Carol sa convoace Parlamentul (1640) in speranta de a obtine noi subsidii. Sperantele ii sunt spulberate de refuzul categaric al Parlamentului. Situatia devine tot mai critica. Un nou Parlament este convocat in octombrie 1640. Activitatea sa va dura pana in 1660 si, din acest motiv, s-a numit Parlamentul cel lung. Ofensiva parlamentara impotriva abuzurilor regale incepe odata cu condamnarea si execuatrea lui Strafford si apoi cea a lui Laud. Parlamentul decide ca trebuie sa fie convocat in absenta unei initiative regale, o data la 3 ani si nu poate fi dizolvat fara a i se cere consintamantul. In plus adreseaza regelui Mustrarea ce mare (1641), dur rechizitoriu al politici falimentare duse de CarolI. In fata acestei situatii, CarolI incearca, fara succes, arestarea liderilor opozitiei: Pym si Hampden.

Ruptura dintre rege si Parlament sprijinit de populatie era evidenta. Pe langa antagonismele politice, se remarca opozitia dintre Curte, care favoriza catalocismul in detrimentul anglicanismului (puternic influientat de calvinism) si a curentelor radicale desprinse din acesta. Carol paraseste Londra si-si concentreaza armata in nordul Angliei. Incepe marele Razboi Civil, Parlamentul isi formeaza propria-i armata din care se remarca detasamentul coastelor de fier a lui Oliver Cromwell.

In ceea ce priveste numarul combatantilor, batalia de la Marston Moor din lunga seara a zilei de 2 iulie 1644 a fost desigur cea ma mare din cate s-au dat vreodata pe pamant britanic, iar imprejurimile acestui camp de batalie vor reprezenta mai tarziu cel mai mare cimitir comun din Anglia. In tot decursul verii fusese o vreme ploioasa, iar ziua bataliei era una din acele zile reci si umede, cu rafale intermitente de ploaie, care fac uneori ca clima verilor engleze sa-i duca la disperare pe locuitorii acestei tari. Daca vremea mohorata ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul Britanic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 737 cuvinte
Nr caractere:
8 920 caractere
Marime:
14.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!