Mișcarea legionară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Legiunea Arhanghelului Mihail a fost infiintata pe data de 24 iuie 1927 de catre cinci tineri anticomunisti. Ion Mota, Llie Garneata si Corneliu Geoegescu au fost ceilalti fondatori pe langa Codreanu, supranumit capitanul, si Mironovici. Toti erau intelectuali, iar liniile spirituale dupa care au hotarat ca trebuie sa se conduca legionarii au fost: credinta in Dumnezeu, incredere in misiunea ML, dragoste intre membrii organizatiei. Miscarea Legionara a pus accentual pe factorul spiritual, dorind sa revolutioneza moral Romania sis a fie o scoala de educare a caracterului, transformand discipolul intr-un om nou, in eroul de care are nevoie tara. Pentru formarea caracterului s-a lucrat in mai multe cuiburi, familie de cate 3 sau 13 legionari, Fratiile de Cruce, corpurile muncitoresti si studentesti. La baza Miscarii a stat pe langa credinta si iubire, sacrificial.

Au fost ucisi zeci de mii de romani doar pentru ca au crezut in trezirea spirituala a tarii, pentru ca au gasit un alt mod de a face politica. La un moment dat, in apogeul sau, in organizatie erau jumatate de milion de membri.

Legionarii au declarat ca lupta impotriva comunismului, a coruptiei, a dusmanilor tarii, a evreilor. Din aceste cauze dar si pentru ca politicienii se temeau de Miscarea Legionara, membrii organizatiei au fost prigoniti. Pe 20 ianuarie 1928 jandarmii ii imprastie in mod abuziv pe cei care au venit la intrunirea de la Cahul, in care Codreanu dorea sa combata propaganda comunista. In 30 iulie 1930 Codreanu a fost arestat si inchis la Vacaresti pentru ca un student macedonean pe nume Beza a incercat sa-l ucida pe ministrul Anghelescu, invinuit ca ar fi lezat printr-o lege drepturile acestor minoritari. Dupa 45 de zile de inchioare fara nici o vina, seful Miscarii Legionare este achitat, dar este iar arestat in scurt timp, in urma unui incident asemanator in care el nu a avut nici un rol. Dupa 87 de zile de stat dupa gratii, Capitanul si camarazii sai au fost achitati, Garda de Fier, organul politic al Miscarii Legionare si legiunea Arhanghelului Mihail au fost dizolvate de mai multe ori. Legalitatea acestor dizolvari poate fi contestata cel putin in doua imprejurari. Dizolvarea din 1931, cand instantele au hotarat ca organizatiile nu reprezinta un pericol pentru siguranta statului, dar Guvernul Mihalache le-a desfiintat tocmai pe acest motiv, si in 1932, cand Guvernul Iorga-Argentoianu le-a trecut in ilegalitate tocmai pentru ca legionarii sa nu poata participa la alegeri.

Cu toate piedicile, Miscarea Legionara isi mareste foarte repede numarul de membri.

In 1931, Codreanu obtine un scaun de deputat pentru judetul Neamt, iar un an mai tarziu Miscarea Legionara castiga cinci asemenea functii. Intelectualii ingroasa randurile legionarilor, iar simpatiile pentru ei ii aduc sub acelasi steag pe Nae Ionescu, Radu Gyr, Mircea Eliade, Emil Cioran, Ion Barbu, Lucian Blaga, Printul Nicolae.

Sub guvernul liberal al lui I G Duca incepe o noua prigoana a ...

Bibliografie:

1. Francisco Vega-"Istoria Garzii de Fier" , Ed Humanitas, 1995

2. Gh Buzatu, Corneliu Ciucanu, Cristian Sandache-"Radiografia Dreptei Romanesti" , Ed FF Press-Bucuresti, 1996

3. Flor Strejnicu-"Miscarea Legionara si evreii" , Ed Imago-Sibiu, 1996

4. Nicolae Rosca-"Cronica unor evenimente politice", Ed Gardian-Timisoara, 1996

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Miscarea Legionara - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
841 cuvinte
Nr caractere:
4 747 caractere
Marime:
9.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
legionari, anticomunism
Predat:
la liceu
Sus!