Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inceputurile domniei. Mihail fusese asociat la domnie de tatal sau; il gasim in aceasta situatie in 1413; poate ca o avea chiar din 1409. In primul an de stapanire e liniste; din acest an, 1418, ni s-au pastrat doua documente de la Mihail; prin cel dintai el acorda oaspetilor adica sasilor din Cisnadie (Heltau) si oamenilor lor anume romanii dreptul de a-si paste turmele in muntii nostri. Cel de-al doilea document din 10 iulie, pastrat numai intr-un rezumat romanesc in care domnul poarta un titlu ce aminteste in parte pe acela al lui Mircea (Mihail voievod, domnul Tarii Rumanesti si muntilor si catra tara tatarasca si amandoua partile de dincoace si peste Dunare si pana la Poarta de Hier si pana la Marea Neagra), se refera la mosnenii de Star Chiojdul. Ceea ce inseamna ca satul - odinioara in judetul Sacuieni, azi in Prahova - era foarte vechi, de dinainte de intemeierea statului muntean.

Luptele cu turcii. In al doilea an de stapanire, 1419, au loc lupte repetate cu turcii. Acestia ataca mai intai in prima jumatate a anului, apoi a doua oara in august, fiind respinsi insa in ambele dati de Mihail care avea si ajutor unguresc. Luptele se reiau in toamna, in partile Severinului, unde, la 28 octombrie, constatam si prezenta regelui Sigismund al Ungariei care da un hrisov manastirilor Vodita si Tismana, intarindu-le posesiunile. Cu prilejul acestor noi lupte, ocupa ungurii cetatea Severinului, incadrand-o intr-un sistem de aparare care, incluzand si Orsova si Mehadia, este pus sub autoritatea unui comandant de origine italiana, florentinul Pippo Spano.

Luptele continua in 1420, cand are loc o mare expeditie turceasca pe un front larg, fiind atacate atat Muntenia, Banatul, Transilvania, cat si Moldova. Odata cu ostile sultanului vine si un pretendent la scaunul muntean anume Radu, alt fiu al lui Mircea cel Batran, deci frate cu Mihail. Poreclit de contemporani Praznaglava - calificativ care poate fi tradus in doua feluri: cap gol adica sec, dar si chelul - el reuseste sa se impuna si sa fie ales domn, dupa ce in lupta cu ostile muntene si ungare, turcii inving, iar Mihail piere odata cu comandantul corpului de ajutor ungar, banul Stefan de Losoncz. In Banat sunt pradate partile Lugojului. Din Banat, ostile sultanului intra in Transilvania pe la Poarta de Fier si prada in regiunea Orastiei. In Moldova este atacata Cetatea Alba, dar fara succes, oastea lui Alexandru cel Bun reusind sa respinga pe atacatori.

Primele documente pastrate de la Radu Praznaglava sunt din 17 mai 1421, cand el intareste brasovenilor privilegiul lor de comert acordat de Mircea cel Batran cu opt ani mai inainte.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihail I
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
514 cuvinte
Nr caractere:
2 286 caractere
Marime:
7.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!