Mihai Viteazul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mihai Viteazul (1593-1601) Mare Ban al Craiovei domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata tara Moldovei realizatorul primei uniri a celor trei tari romane (1600-1601) La 9 August 2001 s-au implinit 400 de ani de la uciderea miseleasca a voievodului Mihai Viteazul, erou al luptei pentru independenta si neatarnare a romanilor, cel care a reusit - chiar daca pentru scurta vreme - sa infaptuiasca unirea celor trei Tari romanesti, ramanand un simbol al neamului nostru pana in zilele Regelui Ferdinand.

Era fiul Teodorei din Piua Petrii ialomitene, dupa unii fiu de domn. Stia turceste si greceste. In tinerete s-a indeletnicit cu negustoria si a ajuns ban al Olteniei. Averea i-a sporit prin casatoria cu Stanca, nepoata altui ban oltean, Dragomir. In 1593, prigonit de Alexandru cel Rau, se refugiaza in Transilvania, apoi la Constantinopol si, cu ajutorul unchiului Iane Epirotul, capuchehaia tarii la Poarta, al Cantacuzinilor si al englezului Barton, este numit domn al Tarii Romanesti, ajungand in tara in Octombrie 1593. In acest timp, Papa Clement VIII si imparatul Rudolf II al Austriei vroiau o alianta crestina pentru alungarea turcilor din Europa, la care aderasera deja Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, si Aron Voda, domnul Moldovei.

Fara sa fie invitat, voievodul Mihai se ofera sa participe la alianta, intelegandu-se cu Sigismund si Aron sa inceapa rascoala in acelasi timp. La 13 Noiembrie cheama pe creditorii turci la visterie, precum si pe camatarii greci si armeni, si-i macelari. (C. C. Giurascu). Mihai ataca cetatea Giurgiului si a Brailei, supunandu-1e. O armata turceasca fu invinsa la Rusciuc, mai inainte fiind batuti tatarii trimisi de turci - la Stanesti si Serpasesti. Banul Mihalcea batea o alta armata turceasca la Silistra.

Balcanii se ridicau contra otomanilor. Poarta hotari o mare expeditie de pedepsire a hainului care se ridica impotriva-i Mihai semna un tratat cu Sigismund, in Mai 1595, recunoscandu-i suzeranitatea. Din delegatia trimisa la Alba Iulia faceau parte si mitropolitul Eftimie si episcopii Teofil al Ramnicului si Luca al Buzaului, care au introdus in tratat un articol prin care bisericile romanesti din Transilvania vor fi sub jurisdictia sau ascultarea mitropolitului de la Targoviste, dupa dispozitiunea dreptului bisericesc si a randuielilor acelei Tari (M. Pacurariu). Conducerea armatei turcersti o lua Sinan Pasa, care trecu Dunarea. La 13 August 1595, avu loc la Calugareni una dintre cele mai importante lupte ale romanilor pentru independenta. Cei 100. 000 de soldati turci au fost invinsi de numai 16. 000 de romani, dintre care 3000 era ardelenii lui Albert Kiraly, plus micul detasament moldovean. Este cea mai stralucita izbanda a lui Mihai (P. P. Panaitescu) si una din cele mai mari biruinte din istoria romanilor (V. Georgescu). Precaut, Mihai se retrage spre munti, asteptand oastea lui Sigismund. Turcii ocupa Bucurestii si Targovistea. Mihai, Sigismund si Stefan Razvan al Moldovei reusesc sa-i ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihai Viteazul - Varianta 11
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 715 cuvinte
Nr caractere:
25 407 caractere
Marime:
1.51MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
domnitor, mihai viteazul
Predat:
la liceu
Sus!