Mihai Viteazul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa domniile marilor principi si voievozi romani, legatura dintre cele 3 state s-a mentinut pe temeiul unitatii geografice, demografice, economice si lingvistice in toata perioada de grele incercari.

Provocata de tentativa lui Petru Rares de a redobandi independenta tarii, invazia lui Soliman Magnificul din 1538 a fost urmata de accentuarea dominatiei otomane exercitate asupra Moldovei. Similar, la S de Carpati, ultimele rezistente ale lui Radu de la Afumati au avut acelasi final: regimul tributar a fost inlocuit cu cel vasalic. Aceasta se deosebea de cel tributar, dominatia politica fiind dublata de cea economica.

Desi respectata, autonomia interna era redusa, iar politica externase subordona Portii. Obligatiile financiare, mult diversificate, cresc in aceasta perioada. Raporturile romano-turcesti sunt reglementate de asa numitele capitulatii care reprezentau diplome de privilegii acordate de sultanii otomani domnitorilor romani. In conditii in care Ungaria, infranta de turci la Mohacs in 1526, era transformata in pasalacul de la Buda iar transilvania devenea principat autonom sub suzeranitate otomana, sis. De aliante din sec al xv pe care se bazasera domnitorii romani era inevitabil prabusit. din acest moment ideea de cruciada a pierdut din intensitate. la sfarsitul sec al xvi insa ea a fost readusa in actualitate in spatiul romanesc de catre Mihai Viteazu.

Domania lui Mihai a inceput, potrivit obiceiurilor prin confirmarea Portii. ea s-a confruntat inca de la inceput cu agravarea dominatiei otomane si cu sporirea fiscalitatiiimpuse de imperiu. A detinut dfiferite functii in sfatul domnesc.

Cu asentimentul sultanului sprijinit de boieri si de principele Transilvaniei, ocupa tronul T. R. Desi ajutat de sultan si de cei mentionatiel este adeptul politicii antiotomane.

Prin intermediul lui Aron Voda si confruntat cu apresiunea otomanael adera din propria initiativa la Liga Sfanta alaturi de imp habsburgic, celelalte tari romane precum si cateva tarii crestine ca si Spania, Venetia, Toscana etc.

In noiembrie 1594ridica steagul luptei antiotomane.

La 13 noi. 1594 declansaza o rascoala ocupand toate cetatile din stanga Dunarii inafara Giurgiului.

Poarta conflicte cu turcii la Visterie (1594) infrange o ostire otomana cantonata in Bucuresti, si una tatara care se intorceau din Trans. si ataca raiaua Giurgiu-Braila. Turcii in frunte cu Sinan Pass incearca recucerirea cetatiilor de la Dunare si pedepsirea lui Mihai.

La 20 Mai 1595 la Alba se incheie un tratat de suzeranitate intre Mihai si Sigismund Bathory (d-l Trans. in acel an) Vara in 1595 turcii atacaT. R. condusi de insusi Sinan Pass avand loc batalia de la Calugareni, fiind o batalie decisiva (23 aug. 1595). Turcii obtin victorie pt. moment iar Mihai de retrage si asteapta ajutoarew de la Sigismund. Primind ajutoare ocupa Targovistea si Buc. Avand loc batalia de la Giurgiu unde pire mii de ostasi otomani iar Mihai obtine o stralucita victorie. Este castigata astfel independenta T. R. Venirea lui ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mihai Viteazul - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
748 cuvinte
Nr caractere:
4 226 caractere
Marime:
8.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
domnitor, otomani
Predat:
la liceu
Sus!