Migrațiile din S Bernstein

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inghesuiti la frontierele Imperiului Roman, barbarii formeaza doua grupuri foarte diferite: populatiile germanice venite din Scandinavia care ocupa partea centrala a Europei pe de-o parte; nomazii rasariti din stepele Asiei Centrale, care se stabilesc in estul continentului, pe de alta. Incepand cu sec. V, presiunea acestora din urma declanseaza invaziile germanice, care vor distruge Imperiul Roman de Apus, in 476. Pe ruinele Imperiului se infiripa regate barbare (regatul ostrogot al lui Theodoric in Italia, regatul franc al lui Clovis in Gallia. ). Dupa moartea lui Clovis, impartirea regatului sau duce la nasterea mai multor principate rivale, in timp ce adevarata putere este detinuta de cei mai puternici aristocrati, majordomii, mai cu seama de mostenitorii lui Pepin de Landen, care formeza dinastia Pepinida.

In sec. al VI-lea si al VII-lea, noi valuri de popoare navalesc asupra Europei: longobarzii in Italia, avarii si bulgarii in Campia Dunarii (sau mai bine zis in regiunea Dunarii), musulmanii arabi si berberi care, dupa ce cuceresc Spania, patrund in Gallia si fac incursiuni maritime pe coastele Mediteranei occidentale. Aceste invazii perturba comertul si aduc cu ele declinul oraselor. Institutiile romane concepute conform ideii de stat se sterg, treptat, in folosul unei regalitati ereditare, care devine, de acum incolo, proprietatea personala a suveranului.

In aceasta epoca tulbure, biserica se substituie statului in declin, in timp ce episcopii devin adevaratii conducatori ai comunitatilor. Regii ii cultiva, dar ei dunt cei care ii numesc, desemnandu-si didelii supusi pentru aceste posturi profitabile. De aici rezulta si un declin temporar al credintei reimprospatate de monahismul raspandit in Occident de calugarul olandez Sf. Colomban si, mai ales, de Benedict din Nursia, autor al unei Reguli pe care papa Grigore cel Mare, evanghelizator al barbarilor o supune intregului Occident. Cat despre cultura greco-latina, aceasta se mentine in in Italia prin intermediul literatilor laici precum Boethius si Cassiodorus. In rest, tot Biserica este cea care salveaza vestigiile, manastirile devenind, astfel, locuri de predilectie ale stiintei si pastratoarele artei si gandirii. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Migratiile Din S Bernstein
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
373 cuvinte
Nr caractere:
1 903 caractere
Marime:
7.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!