Metoda Universală A Ultimului Culianu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Although I expect the book to be challenging enoughfor specialists in all the above mentioned areas, from the historian of late Antiquity to the medievalist, 1 think that the basic novelty ofthis work does not reside as much in the bulk of Information put togetherfor thefirst time as in its method. Ioan P. Couliano, The Tree of Gnosis, Foreword, p. XI 0. Preambul. 1. Prelucrarea materialului gnostic din perspectiva trasaturilor esentiale si a invariantilor. Pozitia lui Ugo Bianchi si critica lui IPC la adresa predecesorilor sai. 2. Formalizarea argumentelor critice si conturarea unei pozitii alternative. 3. Principiile unei noi metodologii, capabile sa sesizeze mai radical specificul dualismului/ gnosticismului. 4. Cum poate fi definit specificul gnosticismului pornind de la aceste noi principii. 5 si 6. Bilantul comparativ (inainte si dupa 1986) a ceea ce, in cercetarea erudita, aproba sau respinge IPC. Schim barea de accent: de la o metoda locala, menita studierii dualismelor occidentale, metoda propusa de IPC tinde sa devina o mathesis univer-salis. 7. Definitia dualismului (respectiv, a gnosticismului) in editia din 1990. 8. Definitia gnozei (respectiv, a dualismului) in editia din 1992. 9. Metoda lui IPC consta intr-un set de reguli si un mecanism de generare. Ea functioneaza prin activarea tuturor posibilitatilor de inter pretare a variantelor de optiuni care caracterizeaza orice material cultural dat. Aplicarea acestui procedeu la patru secvente mitologice din cartea Genezei. Rezultatul este generarea Arborelui Gnozei. 10. Aplicarea principiului Arborelui Gnozei la controversa trinitara si la speculatia cristologica. Arborele disputei cristologice. 11. Arborele ramificatiilor binare care rezulta prin aplicarea metodei IPC la un material dat este, formal vorbind, arborele numerelor 2-adice. Analogul organizarii rezultate din aplicarea metodei IPC asupra unei materii date este corpul numerelor p-adice. 12. Ideea sistemica transforma metoda in mathesis universalis.

Totul poate fi definit ca un mind game, pentru ca orice inteles are o baza cognitiva (cultura este un proces computational). 13. Mathesis universalis - un rezumat. 14. Radicalitatea unei metode care tinde sa asume functionarea computationala a spiritului conduce la un soi de monism ontologic integral.

Produsele spiritului uman sint non-separabile in procesul lor de generare si sint identice la infinit (dezvoltata in toate consecintele ei, orice teorie este o harta completa a mintii). 15. Autocertitudinea cognitiva este forma sub care facem experienta spatiului nostru mental.

0. Ceea ce urmaresc prin studiul pe care il intreprind in aceasta postfata este sa pun in lumina ideea pe care si-o facea Ioan Petru Culianu (IPC) despre metoda capabila sa surprinda adecvat functionarea faptelor spiritului. Voi face acest lucru luind ca obiecte de investigatie cartea despre gnoze si dualism, in cele doua versiuni pe care le avem, franceza si engleza. Din deosebirile de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metoda Universala A Ultimului Culianu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
10 411 cuvinte
Nr caractere:
54 821 caractere
Marime:
43.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!