Marile migrații

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Migratiile reprezinta deplasarea popoarelor dintr-o regiune in alta, in special cu scopul de a se stabili pentru o perioada de timp mai indelungata sau chiar permanent intr-o noua zona. Oamenii au migrat chiar de la aparitia lor ca specie. Diferentierea de baza a grupurilor etnice se pare a fi rezultatul evolutiei separate a diverselor grupuri de oameni care au migrat dintr-un punct comun de origine, poate Africa sau Asia Centrala. Chiar si in epoca de piatra aceasta separare nu era completa, deoarece migratiile au rezultat in urma unui complicat tip de relatii de rudenie intre grupuri izolate.

In trecutul apropiat miscarea popoarelor a condus la amestecarea accelerata a trasaturilor fizice. Dar poate mai importanta decat transmiterea trasaturilor fizice este transmiterea caracteristicilor culturale. Difuzia culturilor, incluzand unelte, obiceiuri, idei si forme de organizare sociala, a fost un avantaj pentru dezvoltarea civilizatiilor actuale, care probabil s-ar fi desfasurat mult mai lent daca oamenii nu s-ar fi mutat din loc in loc si nu ar fi avut loc o intrepatrundere a civilizatiilor. De exemplu, domesticirea calului a fost introdusa mai intai in Est de invadatorii asiatici din Sumer si apoi raspandita in Europa. Chiar si evenimaente istorice importante sunt legate de migratii: declinul Imperiului Roman din secolul III pana in secolul VI d. Hr. a fost grabit de migratiile cauzate de construirea Zidului Chinezesc care a impiedicat expansiunea catre est a triburilor Asiei Centrale, impingandu-le in directia Europei.

Un grup de oameni poate migra intr-o regiune mai prospera din cauza unor conditii nefavorabile in mediul in care se stabilisera. Multi istorici considera ca popoarele sedentare nu au tendinta sa paraseasca locul cu care s-au obisnuit, majoritatea migratiilor popoarelor fiind stimulate de deteriorarea conditiilor din mediul din care provin. Acest argument este sprijinit de evenimentele care au precedat marile migratii. Cauzele specifice migratiilor pot fi atat de natura sociala cat si datorate mediului. Printre stimulii naturali sunt schimbari bruste de clima, provocand cautarea unor locuri mai calde sau mai reci; eruptii vulcanice sau inundarea unor teritorii care nu mai pot fi locuite; fluctuatiile periodice ale precipitatiilor s. a. m. d. Totusi cauzele sociale sunt considerate a sta la baza mai multor deplasari in masa ale populatiilor decat cele naturale. Exemple de asemenea cauze sunt: insuficienta rezervelor de hrana datorata cresterii populatiei; infrangerea in razboi; dorinta de castiguri materiale, precum invazia oraselor prospere din vestul Asiei de catre triburile otomane; aflarea libertatii religioase si politice precum in cazul hughenotilor, evreilor, puritanilor si al altor grupuri in America de Nord. De-a lungul istoriei, alegerea rutelor de migratie a fost influentata de tendinta grupurilor de a cauta un mediu similar cu cel din care au plecat, si de existenta barierelor naturale, cum ar fi rauri intinse ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marile Migratii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 149 cuvinte
Nr caractere:
11 776 caractere
Marime:
13.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!