Jean Pierre Vernant mit și religie în grecia antică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mit si religie in Grecia Antica Traducere si cuvint inainte de Minai Gramatopol 761670R* Pe coperta: Filosof statuie din marmura mijlocul sec. III a.

Ch Editura meridiane 1995 Coperta sl macheta colectiei: Romeo Liberis Cuvint inainte Invitat de Universitatea Laval din Quebec pentru a sustine un curs special (matematica si antropologie), profesorul Solomon Marcus imi scria in octombrie 1992: Colaborez bine cu antropologii si matemati cienii de aici si am fost atras intr-o problema care s-ar putea sa va intereseze: formula canonica a mitului, lansata de Claude Levi-Strauss inca din 1953, reluata apoi mereu (in special in cartea sa La potiere jalouse din 1985 se prevaleaza esential de aceasta formula). in cartea sa Antropologie structurale, Paris, 1973 (voi cita paginile din traducerea roma-neasca aparuta la Editura politica in 1978, n.

n.), in cadrul discutiei preliminare la prezentarea formulei Le vi-Strauss propune o analiza a mitului lui Oedip, analiza celebra in lumea antropologica. Reia analiza acestui mit in La potiere jalouse, reactionind polemic si la analiza propusa de Freud. Va cer o consultatie: cunoasteti in literatura de specialitate din ultimele decenii studii care se refera la analiza lui Levi-Strauss la mitul lui Oedip. Daca nu, ce analize mai convinga toare exista in aceasta chestiune? 5 Am inceput cu acest amplu citat fiindca el pune degetul tocmai pe rana. I-am raspuns profesorului Marcus ca elenistii nu au acordat prea mare impor tanta analizei lui LeviStrauss, nu pentru ca n-ar fi cunoscut-o, dovada prezenta lucrare a unuia dintre cei mai profunzi si nuantati analisti ai fenomenului mitic si religios in Grecia antica, Jean-Pierre Vernant, care-l evoca in mod expres in cursul textului; nu fiindca ar fi socotit-o lipsita de profunzime (primele pagini din capitolul XI, Structura miturilor, pp. 246-255, au chiar o valoare clasica perena si ar trebui avute necontenit in vedere de oricine se ocupa de mitologia greaca); nu pentru ca n-ar fi apreciat precautiile luate de acesta, precizind ca foloseste mitul lui Oedip deoarece este mai cunoscut, dar ele nu se preteaza perfect demonstratiei teoriei sale (p. 255 si urm), ci pur si simplu fiindca mitologia greaca formeaza o exceptie prin raport chiar cu cea latina si implicit prin raport cu mitologiile primitive ale Lumii Noi sau ale Orientului Iata ce subliniaza J. -P. Vernant: Zeus nu figu reaza in nici o grupare triadica analoaga celei preca-pitoline Jupiter-Marte-Quirinus, unde suveranitatea (Jupiter) se articuleaza opunindu-se actiunii razboi nice (Marte) si functiunilor fecunditatii si prosperitatii (Quirinus). El nu se asociaza, cum face Mitra cu Varuna, unei puteri care sa transpuna in suveranitate, alaturi de aspectele religioase sijuridice, valorile violentei si magiei: Uranos, intunecatul cer al noptii, ce s-a incercat uneori sa fie apropiat de Varuna, in mit face pereche cu Gaia, Pamintul si nu cu Zeus.

Mitologia si religia greaca suit ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jean Pierre Vernant Mit Si Religie In Grecia Antica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
49 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
22 953 cuvinte
Nr caractere:
110 283 caractere
Marime:
81.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!