Jean Monnet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

[Monnet a fost] o persoana cu o viziune pragmatica asupra nevoii Europei de a scapa de limitarea istorica. Jean Omer Marie Gabriel Monnet (9 noiembrie 1888 16 martie 1979) este privit de multi ca fiind arhitectul Uniunii Europene.

In 1914, desi nu a participat la razboi din motive de sanatate, s-a facut folositor in alte feluri si anume atacand problema ivita in organizarea proviziilor, pe care Aliatii nu au reusit sa o rezolve si care putea sa compromita rezultatele conflictului.

Multumita succesului eforturilor sale in razboi, Monnet, la varsta de 31 ani, a fost numit deputat secretar general al Ligii Natiunilor.

In decembrie 1939, Monnet a fost trimis in Londra sa supravegheze colectivizarea capacitatilor de productie ale celor doua tari. Cand a picat Guvernul Frantei in iunie 1940, Monnet i-a influentat pe de Gaulle si Churchill sa accepte u plan pentru o uniune a Frantei cu Marea Britanie pentru a da posibilitatea celor 2 tari sa tina piept nazismului.

In august 1940, Jean Monnet a fost trimis in Statele Unite de catre Guvernul Britanic, in calitate de membru al Consiliului Britanic de Provizii, pentru a negocia cumpararea de provizii pentru razboi.

Curand dupa sosirea sa in Washington, a devenit consilier al presedintelui Roosevelt. Convins ca America ar putea servi ca mare arsenal de democratie, l-a sfatuit pe presedinte sa lanseze un program de productie masiva de arme pentru a-i aproviziona pe Aliati cu armament. Dupa razboi, economistul britanic John Maynard Keynes a spus ca, prin implicarea sa, Monnet a scurtat probabil cel de-al doilea Razboi Mondial cu 1 an.

In timpul unei reuniuni a Comitetului National de Eliberare, in 5 august 1943, Monnet a declarat comitetului: Nu va fi pace in Europa daca statele sunt reconstituite pe baza suveranitatii nationale Tarile Europei sunt prea mici sa garanteze populatiei necesarul de prosperitate si dezvoltare sociala. Tarile europene trebuie sa se constituie intr-o federatie. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Franta se afla intr-o grava nevoie de reconstructie. Pentru reconstructie, Franta era complet dependenta de carbunele din zonele principale de mine ramase din Germania.

In 1945, Monnet a propus un plan care ii poarta numele, de a prelua controlul asupra acestor zone din Germania si de a redirectiona productia de carbune departe de industria germana si catre industria franceza, astfel slabind economia germana si propulsand economia franceza deasupra nivelului dinainte de razboi.

Jean Monnet a propus un plan global de modernizare si dezvoltare economica guvernului francez.

In 1949, Monnet a realizat ca divergenta dintre Franta si Germania pentru controlul regiunii de carbune atingea cote alarmante, presimtind o posibila reintoarcere la ostilitati, asa cum s-a intamplat dupa primul Razboi Mondial. Monnet si asociatii sai au conceput ideea de Comunitate Europeana.

In 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a dat o ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jean Monnet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
733 cuvinte
Nr caractere:
3 704 caractere
Marime:
8.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
europa, Jean Monnet
Predat:
la liceu
Sus!