Jainismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jainismul si sikhismul sunt doua religii practicate in India de mai putin de 3% din populatie. Amandoua aceste religii se intemeiaza pe invatatura unui maestru, care duce o viata exemplara si propovaduieste credinta.

Jainismul a fost intemeiat in sec V i. Hr (540 470 i. Hr.), de catre Mahavira, supranumit Jina, triumfatorul. Prin anul 540 i. Hr, la varsta de 28 de ani, Mahavira isi paraseste familia si vreme de 12 ani duce o viata de ascet, alaturand unui ordin monahal intemeiat de Parsva, care a trait prin anul 850 i. Hr. Strabate drumurile, traind din pomeni si meditand. La varsta de 40 de ani el atinge iluminarea. De atunci si pana la moarte, Mahavira isi dedica timpul propovaduirii invataturii sale. Fiecare ins este raspunzator, spune el, de mantuirea sa si poate pune capat ciclului renasterilor succesive. La randul lor, discipolii lui Mahavira vor merge sa predice jainismul. Textele care fundamenteaza religia sunt fixate in scris mai tarziu, in sec. V. El nu face altceva decat sa preia si sa dezvolte principii cunoscute deja in India.

Jainismul se infatiseaza ca ateism, deoarece nu accepta existenta vreunui zeu suprem. Mahavira nu nega existenta zeilor, pe care nu-i considera insa nemuritori. Mesajul jainismului Principiul fundamental al jainismului este non-violenta (ahimsa), care se manifesta prin respectul fata de orice forma de viata: umana, animala sau vegetala. Unii calugari poarta un val in fata figurii, altii matura pamantul in fata lor mergand sau inainte de a se aseza, pentru a evita sa omoare si cel mai marunt animal.

Toti jainii sunt vegetarieni. Nu pot exercita anumite meserii, cum ar fi aceea de agricultori. Lucrand pamantul, ar putea vatama animale. Calugarii si calugaritele se grupeaza in comunitati conduse de un maestru. Traiesc din pomeni. Jura sa traiasca in castitate si saracie. Nu au voie sa minta si sa fure. Credinciosul merge la temple pentru a se ruga si pentru a aduce ofrande de hrana, parfum, flori sau bani unor Jina (persoane care au atins perfectiunea). El se aseaza la picioarele statuii, recita imnuri si citeste din Scripturi.

La fiecare 12 ani, jainii se aduna la picioarele statuii lui Bahubali, un intelept care si-a incheiat ciclul reincarnarilor.

Istoria sikhismului Cand se naste, la finele sec. XV, armatele turcesti stapaneau India de doua veacuri si au incercat sa impuna aici islamul. De aceea, sikhismul se inspira din religia musulmana in credinta sa intr-un Dumnezeu unic, creator si atotputernic. Intemeietorul sihismului, Guru Nanak, s-a nascut in apropiere de Lahore, in Punjab, in 1469. dupa mai multi ani de meditasie si de viata ratacitoare, primeste intr-o zi iluminarea. Se apuca atunci sa predice credinta sa intr-un Dumnezeu suprem si propovaduieste calea pentru a scapa de legile Kharmei prin eliberarea de ciclul reincarnarilor.

Discipolii sai sunt numiti sikhsi, adica cei care au invatat. La moartea sa, in 1539, este considerat guru ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jainismul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
850 cuvinte
Nr caractere:
4 081 caractere
Marime:
9.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!