Istoria Basarabiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 27 martie 1918 st. Vechi, a avut loc marele act istoric in viata natiunii romanesti: unirea Basarabiei cu Romania. Acest act s-a savarsit in imprejurari de fapt si psihologice foarte complicate. Pe de o parte revolutia ruseasca, pe de alta parte victoria puterilor centrale, pe de alta parte miscarea nationala din Basarabia, de alta parte tendinta fireasca a Regatului Roman spre unire cu Basarabia, toate acestea au avut o influenta asupra mersului evenimentelor din Basarabia si au conditionat rezultatul.

Basarabia prima din toate teritoriile rapite Romaniei, s-a unit cu ea. In acelasi, participa si celelalte parti ale trupului si spiritului national romanesc. Apare pe scena istorica Romania Mare.

Propaganda bolsevica ruseasca, asociata cu propaganda emigrantilor rusi, a sustinut mereu parerea ca Basarabia a fost acaparata de romanii din Vechiul Regat.

E o calomnie, pe care noi o respingem, demonstrand faptele. Cel mai bun raspuns la acest semn de rea vointa va fi expunerea obiectiva a evenimentului Unirii.

Inainte de a se termina razboiul izbucneste in martie 1917 revolutia rusa. Ea lanseaza idei si lozinci noi, dintre care de un deosebit succes in randul popoarelor, incorporate in statul rusesc, s-a bucurat lozinca autodeterminarii popoarelor.

Revolutia rusa prin organele ei de conducere: guvernul provizoriu si congresul Sovietelor, a recunoscut toata puterea principiului libertatilor nationalitatilor.

Dar si mai tarziu in octombrie 1917, cand revolutia rusa a fost acaparata de extrema stanga comunista, principiul nationalitatilor si-a dobandit un nou inteles si extindere. Guvernul sovietic la 2 (15) noiembrie 1917, publica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Basarabiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
831 cuvinte
Nr caractere:
4 337 caractere
Marime:
9.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
evenimente, basarabia, guvern
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!