Howarth proprietarul minelor de la Kilingworth era un barbat de vreo cincizeci de ani, inalt, cu fata rosie, vorbind totdeauna rastit, razand din toata inima, gata sa faca moarte de om cand se infuria, aprig la castig, dar tot atat de darnic cand era vorba sa intreprinda ceva.
Intr-o zi George Stephenson desfacu pe masa hartiile cu planul masinii, puse mana deasupra si ridicand privirile limpezi spre uriasul proprietar al minei de la Kilingworth ii zise ca stie de necazurile transportului carbunilor din mine si de visurile la un mijloc mecanic care sa aduca fara osteneala carbunii din fundul pamantului pana la magazii.
Howarth rase si aproband ca asemenea vise a avut destule, afirma si faptul ca acest mijloc mecanic nu exista pe planeta noastra, ci pe alta planete unde carbunii si celelalte obiecte sunt eliberate de greutate.
George Stephenson cere planurile unei masini cu aburi, asemenea masini care pune in miscare pompa. Dar in loc sa puna in miscare pompa, invarteste o roata. Acesta ii propuse sa-I scoata carbuni din mina cu noua masina daca va reusi.
Proprietarul minei fiind interesat de propunerea lui George l-a intrebat cat va costa masina. George I-a spus ca daca va fi buna atunci poate sa ii plateasca, daca nu va fi de folos sa n-o mai plateasca. George Stephenson avu de luptat cu greutatile la construirea masinii sale. Avea nevoie in primul rand, de muncitori priceputi. Dar astfel de oameni lucrau in ateliere mari si nu voiau sa-si paraseasca slujba pentru o lucrare de scurta durata si mai ales sub conducere unui mester cunoscut ca cizmar, ceasornicar, croitor si reparator de pompe uzate. Abia izbuti sa adune, cu mare osteneala, cativa fierari, cativa potcovari care nu lucrasera la vreo masina. Numai cu asemenea ajutoare George construi prima locomotiva in 1812, pe care o boteza MYLORD. Masina fu pusa in functiune in mina de la Kilingworth unde, in afara de Howarth si sefii de echipe, au mai fost de fata cativa mecanici de la Liverpool si doi proprietari ai minelor invecinate. Locomotiva trasporta 30 000 kg pe o distanta de 8 km si cu o viteza care se apropia de cea a unui cal.
Facand cateva calcule Howarth a ajuns la concluzia ca este mai avantajos sa lucreze cu caii, dar George I-a propus sa lucreze cu locomotiva pana va construia alta mai buna. Minerii si-au reluat lucrul fara parere de rau ca s-au intors tot la cai.
George Strephenson nu putea invinge atata neintelegeri, si desi mai construi o locomotiva, anii trecura fara a aduce vreo schimbare in viata lui si a omenirii, dar pana la urma ideea lui prinse si nimeni nu-I mai stavili zborul. Dragulescu Flavia CLS. a VII-a A TEHNO 16 LOGIC PAG.
...
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.