Institutul de studii politice de apărare și istorie militară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Institutul de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara (I. S. P. A. I. M. ) a lansat in luna octombrie o culegere de documente pe suport electronic, ce ilustreaza politica interna si externa a Romaniei in perioada 1956-1981. Selectia documentelor de pe acest CD-Rom - ce poarta titlul Romania in cadrul Tratatului de la Varsovia, Ambivalenta si ambiguitate, 1956-1981 - a fost facuta de profesorul britanic Dennis Deletant, un foarte bun cunoscator al limbii si al istoriei noastre. Ele sunt insotite de o Postfata semnata de general de brigada Mihail E. Ionescu, directorul I. S. P. A. I. M. Traducerea in limba engleza le asigura intrarea in circuitul stiintific international.

Profesorul Dennis Deletant a incredintat revistei noastre o versiune romaneasca a Cuvantului inainte, ce insoteste culegerea.

Initial, pozitia Romaniei in cadrul Tratatului de la Varsovia a fost una de desavarsita fidelitate fata de stapanul sovietic; dar la inceputul anilor 60 acest servilism practic a disparut. Comportamentul Romaniei in interiorul Tratatului a reflectat politica sa externa tot mai autonoma. Ea a fost urmata cu o indemanare diplomatica desavarsita in limitele pe care conducatorii Romaniei le-au considerat ca vor fi acceptate de Uniunea Sovietica. Atitudinea Romaniei in testarea acestor limite a fost descrisa ca echivoca, paradoxala si disidenta. In 1956, in timpul revoltei din Ungaria, Romania a fost cel mai activ aliat al Uniunii Sovietice.

Ecourile revoltei, care a inceput cu o mare demonstratie populara in Budapesta, la 23 octombrie 1956, in cursul careia monumentul lui Stalin a fost distrus si s-a inaltat drapelul fara emblema Republicii Populare, au fost curand resimtite in Romania.

La 27 octombrie la Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara au avut loc demonstratii ale studentilor si muncitorilor. Accentul protestelor studentesti cadea pe renuntarea la invatarea limbii ruse in scoli si universitati. La 29 octombrie, vatmanii din Bucuresti au tinut o adunare de protest cerind imbunatatirea conditiilor de trai; la Iasi s-au produs demonstratii de strada pentru o mai buna aprovizionare cu mincare. O recolta foarte proasta provocase mari lipsuri si cozile devenisera un fapt obisnuit la Bucuresti si in alte orase principale. Gheorghe Gheorghiu-Dej, aflat in fruntea unei delegatii in Iugoslavia, si-a intrerupt brusc vizita si s-a intors in tara. S-au facut mii de arestari in centrele unde avusesera loc miscari de protest, mai ales printre studentii care participasera la manifestatiile de la Cluj si Timisoara. Una dintre cele mai puternice actiuni a avut loc la Bucuresti. La 29 octombrie, pentru a-i potoli pe muncitori, guvernul a anuntat ca salariul minim va creste, iar ceferistilor li s-a acordat dreptul de a calatori gratis pe tren. La 30 octombrie, in regiunile Timisoara, Oradea si Iasi s-a instituit regim militar, pe masura ce trupele sovietice treceau frontiera de Est a Romaniei si se indreptau spre cea de Vest, catre Ungaria.

Convergenta de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutul De Studii Politice De Aparare Si Istorie Militara
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 622 cuvinte
Nr caractere:
13 970 caractere
Marime:
13.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!