Incursiune în Grecia Antică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cei patru colegi din clasa a V-a, Andy, Dani, Gabi si Robert aveau de realizat un nou referat la istorie, despre Grecia antica.S-au gandit ca cel mai usor este sa foloseasca din nou masina timpului, pentru ca foarte mult i-a ajutat in relizarea referatului trecut, despre Orientul antic.

Asa ca cei patru s-au dus din nou in pestera unde adapostisera minunata masina a timpului, s-au urcat in ea si au pornit intr-o noua calatorie fascinanta.

Si au ajuns la zidurile cetatii Troia, scena unei mari legende si a unor minunate opere literare ale antichitatii : Iliada si Odiseea.Operele lui Homer descriu razboiul troian, care se pare ca a avut loc in anii 1300 sau 1200 i.H.

- Stiti ca se pare ca Troia a existat in realitate? zise Andy. S-a situat in nord-vestul Turciei de astazi. Legenda spune ca Zeus, suparandu-se foarte tare pe zeita erorii, Ate, ar fi imbrancit-o din Olimp.Aceasta a cazut pe un deal, pe care l-a numit "Dealul greselilor".Ea a blestemat acest loc sa aduca numai ghinioane muritorilor.Tocmai aici, peste secole, s-a construit Troia.

- Se pare ca Troia si-a atras de la inceput mania divina, completa Dani.Poseidon si Apolo, pedepsiti de catre Zeus, ar fi lucrat cot la cot cu salahorii muritori pentru a inalta zidurile Troiei.Dar Laomedon, regele Troiei pe atunci, ar fi refuzat sa le plateasca munca depusa, ceea ce i-a atras supararea celor doi zei.

- Da, se pare ca biata cetate nu a avut nici o sansa! zise Gabi.De fapt si Hecuba, sotia lui Priam, regele Troiei din timpul razboiului descris de Homer, ar fi avut un vis premonitor.

- Care anume? intreba Robert.

- Cand era insarcinata cu fiul ei Paris, ar fi visat ca un foc mistuia intreaga Troie.Atunci, preotii i-au zis ca trebuie sa-si sacrifice fiul ce se va naste, caci el va aduce distrugerea Troiei, zise Andy.

- Si ce a facut Hecuba?

- L-a lasat pe Paris pe un munte, crezand ca va fi devorat de animalele salbatice ; dar un pastor l-a gasit si l-a crescut.Mare fiind, Paris participa la niste intreceri in cetate si iese invingator.Atunci Priam afla ca este fiul lui si il repune in drepturile de print.

- Si rau a facut, caci visul Hecubei se va implini, spuse Dani.La fel si profetiile Casandrei, sora lui Paris.Ea a prevestit sfarsitul Troiei, dar nimeni nu a crezut-o.

- Nici nu aveau cum s-o creada, spune Gabi.Apolo, zeul razboiului, se indragostise de Casandra si ii daduse darul profetiei ; dar fiindca ea l-a refuzat, Apolo a blestemat-o ca nimeni sa nu o creada.

- Rau cu atatia zei ; unul mai ciudat ca celalalt , observa Robert.Desi ei insisi faceau o gramada de greseli, se razbunau pe bietii muritori. Dar cum a adus Paris distrugerea cetatii sale?

- Exista o alta legenda ; totul pleaca de la un mar de aur, "marul discordiei", zise Andy.Se pare ca la nunta zeitei Thetis, toti zeii au fost invitati cu exceptia zeitei Eris, zeita discordiei.Nervoasa, aceasta s-a facut invizibila, a venit la nunta si a adus un cadou - un mar de aur pe care scria " celei mai frumoase".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Incursiune in Grecia Antica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 757 cuvinte
Nr caractere:
8 423 caractere
Marime:
174.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
grecia antica, razboi, traian
Predat:
la liceu
Sus!