Idealul virtuților - Stefan cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Toate popoarele au cite un barbat, in care au intrupat idealul virtutilor si insusirilor, ce ar dori sa gaseasca in domnitorul lor: numele si faptele acestor barbati indumnezeiti ce fac o fala, o proprietate nationala si, din neam in neam, din veac in veac, aureola de slava ce-i inconjura, creste si se sporeste mai mult si ce este mare, frumos, vitejesc se datoreste geniului si bratului lor. Un asemenea barbat a avut si Moldova: Stefan cel Mare.

Nici un domn inaintea sau in urma lui nu a ajuns la cinstea si la pomina sa; nici unul nu si-a pastrat intre moldoveni si, pot zice, intre romani, un nume asa de drag, asa de curat asa de popular ca al lui; inca astazi, aproape de patru veacuri si jumatate dupa moartea sa, Stefan cel Mare este idealul poporului nostru; el intrupeaza patriotismul, vitejia, dreptatea, bunatatea, in sfirsit, toate insusirile unui mate domn, ale unui geniu scutitor.

Numele sau nu mai putin rasuna astazi, decit in frumoasele timpuri, cind steagurile sale filfiiau falnic din virful Carpatilor pina la tarmurile Dunarii si ale Marii Negre; inca si astazi pe inaltul muntilor si in adincul vailor, in orse si in sate, in palaturi si in bordeie, pretutindene numele sau se pomeneste cu mindrie si recunostinta de tot acela ce se zice roman. Locuitorul ce nu stie rugaciunea Duminicii iti va spune toate ispravile sale si ce este mai mult, va datori lui tot ce-i pare mai ciudat, mare, vitejesc si chiar neinteles in pamintul nostru. Orice cetate, orice zid, orice val, orice sant, intreba-l cine le-a facut, el iti va raspunde: Stefan cel Mare.

Orice pod, orice fintina, orice biserica, orice curte sau palat vehi, el le va datori eroului sau. Orice bunatate, orice asezamint, a carui ramasita se mai taraganeaza pina astazi, orice legiuire omeneasca, orice puneri la cale intelepte, Stefan -Voda le-a urzit, iti va zice el, si iar Stefan Voda. In sfirsit, acest domn pentru moldoveni cuprinde toate faptele istorice, toate monumentele, toate ispravile si asezamintele facute de cinci veacuri de atitea stapinitori, precum elinii datoresc lui Ercul toate lucrurile de vitejie facute de sute de eroi.

Mormintul acestui mare Domn nu este mai putin sfintit de catre romani de cit al lui Mahomed la musulmani, si cinstirea (cultul) ce-i pastreaza romanii s-a intins pina acolo, incit multi ii zic Sfintul Stefan chiar si astazi, intocmai ca si arabii, care au indumnezeit pe Napoleon sub numele de Bunaberdi.

Si in adevar, Stefan cel Mare in nimic nu s-a aratat mai pe jos de strasnica sa pomina. El era adevarata capetenie de noroade, adevaratul Domn in toata puterea cuvintului. Nici una din insusirile cu care poetii si-au placut a impodobi pe poruncitorii natiilor nu-i lipsea: vitejie, duh mare, iubire de dreptate unita cu o cuvenita tarie de suflet, ca sa-i insufle totodata cinste si dragoste, adevarata intelegere a duhului poporului si a treburilor sale; iubirea patriei mai mult ca iubirea tronului sau si in sfirsit acele virtuti casnice, acea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Idealul Virtutilor - Stefan Cel Mare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 422 cuvinte
Nr caractere:
10 041 caractere
Marime:
14.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!