Hercule - Heracle

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Heracles - numit de catre romani Hercules - era fiul lui Zeus si al Alcmenei. Pentru a se uni cu Alcmene, Zeus a luat chipul si infatisarea sotului ei, Amphitryon, plecat sa lupte impotriva teleboenilor. Din unirea Alcmenei cu Zeus s-a nascut Heracles, iar din unirea Alcmenei cu Amphitryon, sosit imediat dupa aceea, s-a nascut Iphicles, frate geaman cu Heracles.

Dandu-si seama de originea divina a lui Heracles, Amphitryon a consimtit sa-l creasca in casa sa, alaturi de Iphicles. Gelozia Herei fata de Alcmene s-a manifestat insa de timpuriu, inca inainte de nasterea copilului. Fiindca Zeus - ca sa-si ocroteasca viitorul fiu - fagaduise regatul Argosului primului urmas care se va naste din Perseus, Hera a indemnat-o pe fiica ei, Ilithyia, care patrona nasterile, sa intarzie nasterea lui Heracles si sa o grabeasca in schimb pe cea a lui Eurystheus, fiul lui Sthenelus. Datorita acestui fapt, Eurystheus se naste la sapte luni, revenindu-i lui Argosul, iar Heracles e purtat zece luni in pantece de Alcmene.

Mania Herei continua sa se reverse si dupa nastere, de data aceasta insa asupra copilului. intr-o noapte, cand cei doi frati se aflau in leaganul lor, ea le trimite doi serpi cu gandul sa-l ucida pe Heracles. Fara sa-si piarda cumpatul, Heracles, desi avea numai zece luni, ii apuca pe fiecare cu cate o mana si ii sugruma, in timp ce Iphicles, ingrozit, trezeste toata casa cu tipetele lui. Este un semn in plus pentru Amphitryon cu privire la originea divina a copilului. El il creste insa mai departe in casa sa, ca pe propriul sau fiu. Cand Heracles creste, el isi inspaimanta parintele, ucigandu-si dascalul, pe Linus, si acest fapt il determina pe Amphitryon sa-l trimita pe Heracles la tara sa-i pazeasca cirezile.

Eroul sta acolo pana la varsta de optsprezece ani, cand savarseste primul sau act de vitejie: ucide leul din Cithaeron, care atacase cirezile tatalui sau. Cu aceasta ocazie el se uneste cincizeci de nopti la rand cu cele cincizeci de fiice ale regelui Thespius, la care sta in gazda tot timpul cat dureaza vanatoarea. Dupa ce ucide fiorosul animal, Heracles se intoarce acasa. Pe drum se intalneste cu solii regelui Erginus, trimisi sa ridice tributul la care erau supusi tebanii. El se lupta cu Erginus si il invinge. Drept multumire ca i-a scapat pe tebani de tributul injositor, regele Creon i-o da in casatorie lui Heracles pe fiica sa, Megara. Cu Megara eroul a avut mai multi copii.

Urmarindu-l mai departe cu mania sa divina, Hera ii ia mintile si, intr-un delir furios, il determina sa-si ucida copiii. in urma savarsirii acestei faradelegi, eroul consulta oracolul de la Delphi. Pentru ispasire, Apollo ii porunceste sa-i slujeasca timp de doisprezece ani lui Eurystheus. La cererea acestuia, care il pune la felurite munci, Heracles savarseste cele douasprezece mari fapte de vitejie cunoscute sub numele de muncile (ispravile) lui Heracles.

- A noua munca a lui Heracles este dobandirea cingatorii purtate de Hippolyte, regina amazoanelor. Cingatoarea ii fusese daruita acesteia de insusi Ares, zeul razboiului. Heracles i-o ia, dupa ce se lupta cu amazoanele, si o daruieste fiicei lui Eurystheus.

- A zecea munca a lui Heracles este aducerea boilor lui Geryon, tot la porunca lui Eurystheus. Cirezile de boi ale lui Geryon se aflau pe insula Erythia, departe, catre apusul lumii. Ca sa ajunga acolo, eroul a strabatut desertul Libyei, apoi Oceanul, iar ca sa puna mana pe boii lui Geryon l-a ucis mai intai pe Orthrus, cainele cu doua capete care-i pazea, apoi pe Eurytion, uriasul care-i pastea si, in sfarsit, pe insusi Geryon, monstrul cu trei trupuri, caruia ii apartineau. Dupa multe peripetii, Heracles ajunge cu bine din nou la Eurystheus, nu fara sa fi avut de insa de furca pe drumul de intoarcere cu numerosi dusmani care il atacasera, vrand sa-i fure boii.

- A unsprezecea munca a lui Heracles este culegerea merelor din Gradina Hesperidelor. Merele acestea erau de aur, si ele apartineau Herei, care le primise in dar, cu prilejul nuntii ei cu Zeus, de la Gaia. Hera le dusese in Gradina Hesperidelor si i le daduse in paza lui Ladon, un balaur urias cu o suta de capete. Dupa ce cutreiera mari si tari, dupa ce trece prin Caucasus unde-l elibereaza pe Prometheus, Heracles ajunge la hiperboreeni, unde se afla faimoasa gradina, si, cu ajutorul lui Atlas, izbuteste sa fure merele si i le duce lui Eurystheus.

- A douasprezecea - si cea din urma - munca a lui Heracles este aducerea lui Cerberus din imparatia umbrelor subpamantene, cea mai grea incercare la care a fost supus eroul. in indeplinirea acestei sarcini, el a fost ajutat de Hermes si de Athena. Ajuns in Infern, Heracles s-a intalnit cu umbra lui Meleager - caruia, cu aceasta ocazie, i-a fagaduit sa o ia in casatorie pe Deianira - cu Pirithous, cu Theseus si cu Ascalaphus, pe care i-a scapat din chinurile la care erau supusi si, in sfarsit, cu zeul Hades, care s-a invoit sa i-l dea pe Cerberus cu conditia ca eroul sa-l prinda fara sa se serveasca de vreo arma. Strangandu-l cu amandoua mainile de gat, Heracles a reusit sa-l stapaneasca pe Cerberus si sa-l tarasca dupa el, pe pamant. La vederea lui, Eurystheus a fost atat de infricosat incat s-a ascuns si n-a vrut sa-l primeasca. Neavand ce face cu el, Heracles l-a adus atunci inapoi in Infern.

Alte ispravi aditionale

in afara acestor ispravi, eroul a savarsit, in diferite imprejurari, numeroase alte acte de curaj si vitejie, care i-au adus faima si l-au facut renumit. Printre ele se numara.

1. Expeditia intreprinsa impotriva Troiei. Laomedon, regele Troiei, a refuzat sa ii dea lui Heracles rasplata cuvenita pentru faptul ca eroul a salvat-o pe Hesione, fiica regelui, din ghearele unui monstru ingrozitor. Heracles ataca cetatea, il ucide pe rege impreuna cu toti fii lui si i-o da de sotie pe Hesione lui Telamon, unul dintre tovarasii lui de arme.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hercule - Heracle.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 087 cuvinte
Nr caractere:
8 908 caractere
Marime:
581.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
zei, mitologie, istorie
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 8-a
Sus!