Greșeli ale istoriei cazul Dreyfus

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procesul a inceput la 19 decembrie 1894, si a durat timp de patru zile. Acuzatul era Alfred Dreyfus, capitan in armata franceza, incriminat ca ar fi impartasit secrete militare colonelului Max von Schwartzkoppen, militar german ce se afla la Paris. Dovada era o singura bucata de hartie in care erau enumerate documente secrete ce fusesera dezvaluite armatei germane. In urma unor investigatii s-a hotarat ca scrisul de pe hartie apartinea capitanului Dreyfus.

Procesul acesta a fost cea mai exploziva afacere care a tulburat cea de-aIII-a Republica Franceza. Austria si Franta erau, in acea vreme, considerate cele mai anti-semite natiuni, iar Alfred Dreyfus era evreu. Astfel, Afacerea Dreyfus, a creat un puternic val de anti-semitism care a durat cateva decenii. Si a facut mult mai mult, dupa cum spune istoricul William L. Shirer: In urmatorii 12 ani Franta a fost scena luptelor dintre cei ce au avut dreptate in acest proces si cei care sau inselat Familii au fost dezbinate, vechi prietenii distruse, dueluri purtate, guverne rasturnate, cariere ruinate. Toata aceasta agitatie a avut loc deoarece Dreyfus era defapt nevinovat. Insa armata si multi politicieni de frunte au fost determinati sa-l acuze. Astfel a fost condamnat si trimis in inchisoare in Devils Island, colonia penala franceza de pe coasta Americii de Sud. Chiar si inainte de a fi judecat, a fost puternic condamnat de presa, intr-un val de isterie populara, indreptata impotriva tradatorilor, in general, si impotriva evreilor in particular.

Ministrul de razboi, Generalul Auguste Mercier, a cerut ca Dreyfus sa fie condamnat. Unul dintre subalternii sai, Maiorul Hubert Henry, stia ca dovezile pe care le detineau erau slabe. Pentru a le intari, acesta a creat un numar de documnte falsificate, scrise de mana ce imitau scrisul capitanului. Si pe deasupra, a jurt in fata judecatorului ca stie dintr-o sursa mai mult decat sigura, ca intradevar capitanul este vinovat. Astfel Alfred Dreyfus a fost condamnat pe baza unor dovezi false si a unei marturii mincinoase.

Cu timpul, insa, adevarul a inceput sa iasa la iveala. Multi insa s-au opus furios redeschiderii cazului, in principal armata, majoritatea presei si guvernul. In martie 1986, datorita Maiorului Georges Picquart s-a descoperit ca scrisul de pe hartia care l-a incriminat pe Dreyfus, era defapt al Maiorului Ferdinand Walsin Esterhazy. Acesta era cunoscut pentru numeroasele sale legaturi cu germanii.

La 13 ianuarie 1898 a aparut in ziarul parizian LAurore, unul dintr cele mai faimoase documente publicate, si anume scrisoare deschisa intitulata Jaccuse, scrisa de Emile Zola, care acuza armata ca ar fi inscenat procesul lui Dreyfus.

Aceasta scrisoare a avut mare importanta in desfasurarea Afacerii Dreyfus.

Maiorul Henry a recunoscut ca a falsificat dosarele si s-a sinucis. Esterhazy a fost judecat, dar la insistentele armatei a fost gasit nevinovat. Inalata Curte de Apel a ordonat un nou proces pentru Dreyfus, care a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Greseli Ale Istoriei Cazul Dreyfus
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
574 cuvinte
Nr caractere:
3 136 caractere
Marime:
7.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!