Evreii Din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La intoarcerea armelor, in august 1944, opinia publica din Romania stia prea putin - din auzite - despre deportarile si mortii din Transilvania.

Tot din auzite, franturi de informatii despre soarta evreilor din sudul Transilvaniei anexat de Ungaria prin arbitrajul de la Viena (30 august 1940) (1) . Aceeasi opinie publica stia, mai mult sau mai putin, care era situatia evreilor din Romania, in hotarele ei din septembrie 1940. In toamna anului 1944, presa incepe sa scrie cate ceva despre executiile sumare din Basarabia, in vara anului 1941, si despre lagarele din Transilvania.

Procesele criminalilor de razboi - intre 14 mai si 14 iulie 1945 - aduc o serie de elemente in plus. Patru din cele cinci loturi judecate de Tribunalul Poporului ii cuprindeau pe cei ce administrasera lagarele dintre Nistru si Bug. Presa, strict cenzurata, a redat mai pe larg desfasurarea primului proces, cu represaliile de la Odessa, din octombrie 1941. Celelalte procese au fost redate mult mai sumar. Ulterior, au fost judecati si condamnati si autorii pogromului de la Iasi din iunie 1941. Informarea opiniei publice despre soarta evreimii din Basarabia si din nordul Bucovinei s-a facut cu retorica obisnuita a presei comuniste. Faptele au fost inecate intr-o avalansa de vorbe si calificative; nu s-au publicat in presa documente cu numarul victimelor. Din proprie initiativa, Matatias Carp a tiparit la Bucuresti, in 1947, trei volume cu acte oficiale si alte marturii (dar fara trimiteri la fondurile de arhiva). La procesul maresalului Antonescu, al lui Mihai Antonescu si al altor membri ai guvernului sau (6-17 mai 1946), actul de acuzare - 123 de pagini tiparite - cuprinde cateva paragrafe - in total, circa 12 pagini - privind romanizarea, deportarea si uciderea evreilor din Basarabia si nordul Bucovinei.

Acuzarea nu face o expunere sistematica a politicii de discriminare rasiala, de deportare, cu consecintele ei. Se dau unele cifre. Ca, de exemplu, bunurile agricole si industriale confiscate de la evrei: 486354 de hectare si 1471 de unitati industriale (mori, teascuri de ulei, fabrici de spirt etc. ). Se precizeaza totalul deportarilor din Basarabia si Bucovina: 108000. Cate victime? Actul de acuzare spune numai: mii de barbati, femei si copii au pierit de foame, frig si boli. Dupa proclamarea Republicii Populare Romane, capitolul despre deportarea evreilor basarabeni si bucovineni n-a mai fost deschis timp de foarte multi ani.

Nici despre situatia evreilor din Romania, intre 1940 si 1944. Manualele scolare mentioneaza programul de la Iasi, unde au fost asasinati peste 2000 de oameni, in cea mai mare parte evrei; de asemenea, numerosi alti cetateni, fara deosebire de nationalitate, dar in special evrei, au fost internati in tabere de munca. In rest, nimic.

In 1984, la 40 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord de catre autoritatile ungare, sub directiva celor hitleriste, a fost publicata la Bucuresti o lucrare pe aceasta tema. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evreii Din Romania
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 058 cuvinte
Nr caractere:
17 530 caractere
Marime:
16.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!